Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Μήπως έχουμε γίνει περίγελως με το ΦΠΑ στον τουρισμό;


Με “σπαζοκεφαλιά” -πέραν του ιλαροτραγικού του ζητήματος - μοιάζει στους ξένους συνεργάτες των ελληνικών ξενοδοχείων και των καταλυμάτων με υπηρεσίες εστίασης, η αύξηση των σχετικών συντελεστών ΦΠΑ. Όπως επισημαίνουν και σχολιάζουν...

...οι ίδιοι αυτό το διάστημα που ενημερώνονται οτι επίκεινται οι αυξήσεις - από 1η Σεπτεμβρίου- το νέο καθεστώς, αφενός μεν τους φαίνεται πολύ μπερδεμένο και δύσκολο στον υπολογισμό του, αφετέρου δε, εκπλήσσονται ή κουνούν με (αρνητικό) νόημα το κεφάλι, όταν πληροφορούνται ότι μπορεί να υπάρξουν νέες αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου του 2012!
Ας μην ξεχνάμε ότι για υπογραφή συμβολαίων και γενικά συνεργασίας, ένας tour operator ή όποιος άλλος πελάτης, θα πρέπει να υπολογίσει ότι, πέρνα του μειωμένου συντελεστή 6,5% στη διαμονή, θα ισχύουν τα εξής:
α) Διαμονή με πρωϊνό:  8% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23% ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
β)    Διαμονή με ημιδιατροφή:  20% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 23% ως αντιπαροχή για το πρωϊνό και το γεύμα και
γ)    Διαμονή με το σύστημα all inclusive:  40% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 23% ως αντιπαροχή για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.
Στις νησιωτικές περιοχές στις οποίες ισχύουν μειωμένοι κατά 30% οι συντελεστές Φ.Π.Α. (παρ. 4 του άρθρου 21 του κώδικα Φ.Π.Α.) ο κανονικός συντελεστής 23% είναι 16% και ο συντελεστής Φ.Π.Α. για τη διαμονή 5%.
Αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα και αυτό που αδυνατούν, επίμονα, να κατανοήσουν τα “μυαλά” (;) του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι η πλειονότητα της τουριστικής αγοράς δεν κινείται και προγραμματίζεται με ορίζοντα... εβδομάδων, αλλά πολλών μηνών, ακόμα και χρόνων.
Αυτό γιατί υπάρχουν συμβόλαια από πέρυσι για τη φετινή περίοδο, στα οποία οι όποιες μεταβολές στο ΦΠΑ προκαλούν ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους.
Υπάρχουν συμβόλαια που υπεγράφησαν φέτος για του χρόνου. 
Υπάρχουν συμβόλαια τα οποία τελούν ακόμα υπό διαπραγμάτευση ή που πρόκειται να κλείσουν αυτές τις μέρες.
Κοινός παρανομαστής όλων αυτών;
Τρία διαφορετικά καθεστώτα ΦΠΑ!!!
Ένα υφιστάμενο, ένα “προσωρινό” και ένα... άγνωστο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου