Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η Εγκύκλιος για ΦΠΑ: Επιβαρύνσεις, τελικά και στα πακέτα!


Παρασκευή... μεσημέρι δημοσιοποίησε το ΥΠΟΙΚ την Εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζονται οι υπηρεσίες και τα προϊόντα στα οποία αυξάνεται ο ΦΠΑ σε 23%. Στα πακέτα των ξενοδοχείων, μολονότι τα ποσοστά της ενιαίας τιμής που υπάγονται στον υψηλό συντελεστή είναι μειωμένα σε σχέση με το σημερινό καθεστώς… 

…προκύπτουν τελικά επιβαρύνσεις, με το πακέτο που περιλαμβάνει ημιδιατροφή να συγκεντρώνει την υψηλότερη. Και αυτό γιατί πολύ απλά, η αύξηση από το 13% στο 23%, δεν είναι εύκολο να αντισταθμιστεί.
Εν ολίγοις, αυτά που δήλωνε η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ περί εξαίρεσης των πακέτων all inclusive και τα άλλα μπερδεμένα και ασαφή που είπαν, δεν τηρήθηκαν τελικά. Απλώς καταβλήθηκε προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση.
Σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς, σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο μέσος ΦΠΑ των πακέτων διαμονής με πρωινό θα είναι 0,3 υψηλότερος, διαμονής με ημιδιατροφή κατά 1,175 υψηλότερος και διαμονής all inclusive κατά 0,850 (όχι επί τοις εκατό αλλά σε ποσοστιαίες μονάδες).
Αυτή η επιβάρυνση προκύπτει παρά το γεγονός ότι, όπως προαναφέραμε, τα ποσοστά που υπάγονται στον υψηλότερο συντελεστή θα είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα (8% για πρωινό και 20% για ημιδαιτροφή. Για το all inclusive, σήμερα ισχύει 25% του πακέτου στον συντελεστή 13% και 25% στον συντελεστή 23%).
Ειδικότερα, τα σχετικά με τα ξενοδοχεία τμήματα της Εγκυκλίου αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 34 του ν.3986/2011, από 1.9.2011 η εστίαση γενικά υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Η διάταξη αυτή αφορά και τις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1.1.2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%). Με στόχο την αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τουριστικά πακέτα συμφωνούνται σε χρόνο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 1.9.2011, να γίνεται ως εξής:
α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.
2. Επισημαίνεται ότι βασική αρχή του συστήματος ΦΠΑ είναι η επιβολή του φόρου επί των αγαθών και υπηρεσιών κατά αντικειμενικό τρόπο, δηλαδή για κάθε αγαθό ή υπηρεσία εφαρμόζεται ο ανάλογος συντελεστής ΦΠΑ ανεξάρτητα από την ιδιότητα του αγοραστή και τη χώρα προέλευσής του».

Θα έχουμε νεότερα αλλά και κάποιες πρώτες αντιδράσεις στην πορεία…

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου