Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΠΟΤ: Παρoυσιάστηκε ο e-οδηγός "ενεργειακές λύσεις για ξενοδοχεία"

Τρία χρόνια ερευνών και δοκιμών στην πράξη απαιτήθηκαν πριν ανακοινώσει επισήμως πια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού χθες ένα online «εργαλείο» που θα βοηθήσει τα ξενοδοχεία να αξιολογούν την ενεργειακή τους κατανάλωση, τη βελτίωση της διαχείρισης της ενέργειας και… 
...τη μείωση του κόστους τους.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ενεργειακές Λύσεις για Ξενοδοχεία» (HES) και ουσιαστικά έναν ηλεκτρονικό οδηγό μέσω του οποίου προτείνονται τεχνολογίες και τα κατάλληλα μέτρα για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Θεσπίζει επίσης τι είδους εξοικονόμηση των λειτουργικών εξόδων μπορούν να περιμένουν τα οικολογικά ξενοδοχεία με έναν υπολογισμό της απόδοσης των επενδύσεων τους.
Η δοκιμή του toolkit ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2011 σε 100 επιχειρήσεις στους πιο καθιερωμένους ευρωπαϊκούς προορισμούς σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές: Haute-Savoie (Γαλλία), Πάλμα ντε Μαγιόρκα (Ισπανία), Βόννη (Γερμανία) και Strandja (Βουλγαρία), και τα σχόλια που διατυπώθηκαν από τους ιδιοκτήτες και διευθυντές των ξενοδοχείων στις συγκεκριμένες περιοχές ήταν πολύ θετική.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΤ, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει επίσης το 5% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, εκ των οποίων τα ξενοδοχεία και άλλες επιλογές στέγασης αντιπροσωπεύουν το 2% - ένα σχετικά μικρό ποσοστό, αλλά που πρέπει ο τουρισμός να αντιμετωπίσει.
Σε απάντηση στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, το έργο HES στοχεύει στην αύξηση κατά 20% της αποδοτικότητας της ενέργειας σε μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες, και 10% αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποδεικνύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη και η βιωσιμότητα μπορούν και πρέπει να συμβαδίζουν.
Ο e-οδηγός αλλά και μία σειρά άλλων χρήσιμων πεδίων όπως π.χ. μια «Σχολή για την Ενέργεια-Energy School» που θα έχει ως βάση το Διαδίκτυο, θα παρουσιάζει μια σειρά από ερευνητικές εκθέσεις για την καλύτερη κατανόηση των τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πελατών των ξενοδοχείων καθώς επίσης και διαφημιστικό υλικό θα διανέμονται δωρεάν σε όλα τα ξενοδοχεία που θα εγγραφούν στην ιστοσελίδα.
To HOTEL ENERGY SOLUTIONS είναι μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και υποστηρίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EACI) και το πρόγραμμα «Ευφυής ενέργεια - Ευρώπη» (IEE).
Περισσότερα στοιχεία αλλά και μία ευκαιρία να ενημερωθούν οι ξενοδόχοι επί του πρακτέου, εδώ .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου