Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΕΟΤ: Απορρίπτονται πληρωμές οφειλών λόγω... Βασιλικού Διατάγματος του '52!


Νεότερα, εξαιρετικά ενδιαφέροντα, για το ζήτημα του Βασιλικού Διατάγματος του ΕΟΤ! Είναι, πια αρκετά “επίσημο”: Ο ΕΟΤ, ως προς τις αναθέσεις και τις πληρωμές ενεργειών διαφήμισης και επικοινωνίας, προφανώς και Δημοσίων Σχέσεων...

...φαίνεται ότι τελεί υπό διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν πριν από μόλις... 60 χρόνια!
Οι πράξεις της παρέδρου για τις οποίες είχαμε τις αρχικές πληροφορίες, αφορούν τελικά άλλες περιπτώσεις δαπανών από εκείνην για την οποία ζητήθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος προς ένα “αχαρτογράφητο”, ας το πούμε έτσι, νομικό και δημοσιονομικό πεδίο.
Οι πράξεις της παρέδρου με τις οποίες απορρίπτονται τα εντάλματα πληρωμής για την προβολή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ σε διάφορους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού του 2008 (!), συνολικά (και τα δύο) περίπου 40.000 Ευρώ,  αναφέρουν ρητά ότι επιστρέφονται “καθ’ όσον οι ανωτέρω δαπάνες δεν είναι νόμιμες για τον λόγο ότι δεν προηγήθηκε της εκτέλεσής τους, η πράξη ανάληψης σχετικών δαπανών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Βασιλικού Διατάγματος της 29ης Απριλίου 1952, περί εγκρίσεως του Οικονομικού Κανονισμού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού”!!!
Για γέλια ή για κλάματα, αδυνατούμε να διαλέξουμε αυτήν τη στιγμή, αλλά θεωρητικά και δυνητικά, η νομική και άλλη αναστάτωση που μπορεί να επέλθει είναι μάλλον πολύ μεγάλη.
Αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα τελευταία, περίπου, 35 χρόνια μέχρι και το τέλος του 2010, όταν ίσχυσε το Π.Δ. 113, οι σχετικές διαδικασίες στον ΕΟΤ γίνονταν βάση του Π.Δ. 1143 του 1977, “Περί εξαίρεσης του ΕΟΤ εκ της εφαρμογής ενίων διατάξεων του Ν.Δ. 496/74 περί Λογιστικού των ΝΠΔΔ”.
Σημειωτέον, ότι αυτές τις διαδικασίες, έθεσαν εν αμφιβόλω σε αρκετές περιπτώσεις και οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στους γνωστούς και πολυσυζητημένους ελέγχους τους πέρυσι.
Αυτό το Π.Δ. της εξαίρεσης του ΕΟΤ, ρητά παρακάμπτει το 4ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πράξη του που κοινοποιήθηκε στον ΕΟΤ, τον περασμένο Μάιο. Το προς εξέταση ένταλμα αφορούσε σε ενέργεια του 2009, για τη δημιουργία “διαφημιστικού ανθολογίου ‘Φεστιβάλ Ταινιών’.
Γνωρίζοντες που τους θέσαμε υπόψη τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία, μας είπαν ότι κάποιος “άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου”. Αν γίνεται επίκληση του Β.Δ. για την απόρριψη και επιστροφή ενταλμάτων πληρωμών του 2008, αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να ακολουθηθεί για όλες τις αντίστοιχες ή παρόμοιες περιπτώσεις που εκκρεμούν - και είναι πολλές, ακόμα, αυτές και αφορούν πρωτίστως media και εταιρίες εσωτερικού - αλλά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, ότι ανοίγει "παράθυρο" ακόμα και επανεξέταση και αναθεώρηση ενταλμάτων που έχουν ήδη εξοφληθεί...
Δική μας εκτίμηση; Είναι σαφές ότι ο άτυπος “πόλεμος” που ξεκίνησε πέρυσι στον ΕΟΤ μεταξύ των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αφορμή τις διαπιστώσεις και τα πορίσματα των πρώτων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητούσαν τις αποφάσεις και τις πράξεις των παρέδρων του Οργανισμού, αρχίζει να έχει τα πρώτα “θύματά” της... 
Και το λέμε αυτό επειδή υπάρχουν και άλλες "βόμβες" στα χέρια μας για την περίοδο 2009-2010, τις οποίες και μελετούμε πολύ προσεκτικά πριν αρχίσουμε τις αναρτήσεις (οσονούπω)...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου