- Ετοιμάζεται Κοινό Ανακοινωθέν των Γενικών Διευθύνσεων Εσωτερικών Υποθέσεων και Επιχειρήσεων για απλούστευση διαδικασιών visa
Από τις ευχάριστες εκπλήξεις του Συνεδρίου του ΣΕΤΕ η παρέμβαση της Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων, Μαρίας Δαμανάκη. Πολιτικές και εργαλεία χρηματοδότησης σε θαλάσσιους τομείς όπου υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Ανάπτυξη ενός νέου τομέα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, η “γαλάζια ανάπτυξη”. Κοινό Ανακοινωθεών για απλούστευση των διαδικασιών visa. Και...
...άλλα πολλά.
Στο θέμα της “γαλάζιας ανάπτυξης”, επελέγησαν πέντε τομείς: Την ενέργεια από τη θάλασσα, τη γαλάζια βιοτεχνολογία, την ιχθυοκαλλιέργεια, την εξόρυξη του θαλάσσιου βυθού και βεβαίως τον Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμό. Η δημόσια διαβούλευση επικεντρώθηκε σε τέσσερις προτεραιότητες: στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου, τη βιωσιμότητά του, την προβολή του και την οικονομική στήριξη.
Τα αποτελέσματα της συνολικής διαβούλευσης θα συζητηθούν στην επόμενη φάση του διαλόγου και θα ενσωματωθούν στην έκδοση Ανακοίνωσης – Πλαισίου της Επιτροπής για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμό, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Τα αποτελέσματα της συνολικής διαβούλευσης θα συζητηθούν στην επόμενη φάση του διαλόγου και θα ενσωματωθούν στην έκδοση Ανακοίνωσης – Πλαισίου της Επιτροπής για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμό, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Ειδικότερα, η κα Δαμανάκη, αναφερόμενη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού αλλά και γενικότερα η τουριστική βιομηχανία, επισήμανε τα εξής:
- Για το θέμα χορήγησης θεωρήσεων -visa: Η ΕΕ προσανατολίζεται σε πιο μόνιμα μέτρα προς την κατεύθυνση της απλούστευσης των διαδικασιών από το 2013, τα οποία πρόκειται να συμπεριληφθούν στο κοινό ανακοινωθέν που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας.
“Μπορώ να σας βεβαιώσω, μιλώντας και εξ’ ονόματος της Κομισιόν συνολικά, ότι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε σ’ αυτό το δρόμο, να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία και να διευρύνουμε τη θεματολογία της” τόνισε χαρακτηριστικά.
- Για την εποχικότητα και την ανάγκη διεύρυνσης του ωφέλιμου τουριστικού χρόνου: Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν με στοχευμένες κατά περιοχή τουριστικές προτάσεις που υπερβαίνουν σε ενδιαφέρον τους 2-3 θερινούς μήνες της τουριστικής αιχμής.
- Για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας έναντι τρίτων χωρών με ελκυστικότερες οικονομικά προσφορές: Εδώ οφείλει να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα και η δυνατότητα προώθησης εξειδικευμένων, και θεματικών τουριστικών υπηρεσιών, όπως είναι οι παραθαλάσσιες διαδρομές, ο καταδυτικός τουρισμός, τα εκπαιδευτικά stage σε περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και λογοτεχνικά θέματα κ.α.
- Για τη διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στις νησιωτικές περιοχές, θέμα μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα: Η ΕΕ προωθεί όλα τα ψηφιακά δίκτυα επικοινωνίας με προγράμματα. Για τη μεταφορά προσώπων, τα περιθώρια είναι συγκεκριμένα. Μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής (λιμάνια, μαρίνες, αλιευτικά καταφύγια) και περιορισμένη αγορά σκαφών για άγονες γραμμές, όχι όμως επιχειρησιακό κόστος λειτουργίας. Σε αυτό το πλαίσιο ένας διάλογος για τη διασυνδεσιμότητα που σχετίζεται με τον τουρισμό θα ήταν καλό να προκύψει με τους κοινωνικούς εταίρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου