Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ιατρικός Τουρισμός: Ύστερα από δεκαετίες "φαγούρα", φθάνουμε στη... "θεραπεία"

- Και "ιστορικής σημασίας" η πρωτοβουλία του ΞΕΕ

Προσπαθήσαμε να βρούμε πότε ήταν οι παλαιότερες αναφορές που είχαμε στα αρχεία μας για τον “ιατρικό τουρισμό”. Φθάσαμε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά σταματήσαμε. Ναι, κοντά είκοσι χρόνια συζητείται η ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού ενώ τα τελευταία δέκα, δεν υπήρχε σημαντική ομιλία υπουργού...

...επικεφαλής του ΕΟΤ ή τοπικού άρχοντα που να μην είχε κάπου μία σχετική επισήμανση.
Φθάσαμε στο 2012 και σε διάστημα λιγότερο του εξαμήνου, η μεν Πολιτεία και εν προκειμένω τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας συνεργάζονται ουσιαστικά και αρμονικά στο πεδίο αυτό, το δε ΞΕΕ κατόρθωσε να παράξει και τη βασική, “πρώτη ύλη”, μία εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση. 
Στα κύρια συμπεράσματα της μελέτης καταγράφεται ότι τα έσοδα που προκύπτουν ετησίως από πέντε εκατ. περίπου ασθενείς του ιατρικού τουρισμού προσεγγίζουν τα 20 δις δολάρια με μέσο όρο ιατρικής δαπάνης 3.000 ως 4.000 δολάρια, ενώ επισημαίνεται ότι το μέγεθος αφορά μόνο στον ιατρικό τουρισμό επιλογής και τις δαπάνες ιατρικών υπηρεσιών (όχι ταξίδι και διαμονή εκτός νοσοκομείων). Οι χώρες με τα περισσότερα έσοδα από ιατρικό τουρισμό είναι Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βραζιλία, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Ουγγαρία, Τουρκία.
Οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν σχετικά λιγότερο για ιατρικούς σκοπούς, ίσως επειδή οι ανάγκες υγείας τους καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό από δημόσια συστήματα υγείας ή ασφάλισης. Αντίθετα η μεσαία τάξη στην Ασία και την Αμερική τείνει να πληρώνει ιδιωτικά και ίσως αυτό εξηγεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη προορισμών στην Ασία και τη Νότιο Αμερική. Ομως μια νέα Οδηγία για τη Διασυνοριακή Φροντίδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιτρέψει αργά ή γρήγορα στους Ευρωπαίους να λαμβάνουν υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ με κάλυψη από τα ασφαλιστικά τους συστήματα.
«Το απόθεμα νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μας, το επαρκές  και άξιο ιατρικό δυναμικό σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και σε σύμπραξη με την ξενοδοχειακή υποδομή της, μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικότατο προϊόν ιατρικού τουρισμού», σημείωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης
Πρόσθεσε ότι «εμείς οι επαγγελματίες της διαμονής, θεωρούμε τον Ιατρικό τουρισμό σε συνδυασμό με τον Τουρισμό τρίτης ηλικίας, εξαιρετικά σημαντικούς παράγοντες για την άμβλυνση της μεγαλύτερης παθογένειας του ελληνικού τουρισμού που είναι  η εξαιρετικά υψηλή εποχικότητα που χαρακτηρίζει την τουριστική μας λειτουργία. Και αναφέρομαι στην εποχικότητα του 52% το τρίτο τρίμηνο που χαρακτηρίζει την τουριστική λειτουργία μας, σε σχέση με την Τουρκία που καταγράφει  39%, ίδιο ποσοστό με την Ιταλία ή ακόμη και την Αίγυπτο που είναι στο 25%».
Από την πλευρά της, η Όλγα Κεφαλογιάννη, απαρίθμησε τις παρεμβάσεις που προωθούνται από κοινού με το υπουργείο Υγείας:
Σύνταξη νόμου για τον Ιατρικό Τουρισμό, που θα βάζει τέλος στις νομικές ασάφειες, γύρω από το θέμα, αλλά παράλληλα θα καλύπτει και τα σχετικά νομικά κενά.
Σύσταση  Επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, που θα παρακολουθεί το θέμα και θα καταθέτει προτάσεις για την ανάπτυξη και βελτίωσή του.
Εναρμόνιση με την σχετική κοινοτική Οδηγία για την διασυνοριακή περίθαλψη, που θέτει τους ελάχιστους όρους για την ασφάλεια, την πληροφόρηση, την αστική ευθύνη.
Πιστοποίηση νοσοκομείων και ξενοδοχείων, με  υψηλές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν τόσο την ιατρική περίθαλψη όσο και το συνολικό πακέτο της οργάνωσης της διαμονής και της μεταφοράς του ιατρικού τουρίστα, καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής στην χώρα μας».
Το τελευταίο σημείο, είναι κατά την άποψη μας και αυτό με την πλέον καθοριστική σημασία, καθώς άπτεται του κρισιμότερου σταδίου του όλο σχεδίου, της υλοποίησής του στην πράξη. Εκεί είναι το μεγάλο “στοίχημα” του όλου εγχειρήματος και εκεί θα κριθεί και η ανταγωνιστικότητα και ο βαθμός επιτυχίας του σχετικού ελληνικού προιόντος και των προσφερόμενων υπηρεσιών του.
Η μελέτη του ΞΕΕ παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Ι. Τούντα και τον οικονομολόγο κ. Α. Δοξιάδη, οι οποίοι τον περασμένο Φεβρουάριο ανέλαβαν την εκπόνηση της μελέτης για λογαριασμό του Επιμελητηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου