Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

«Χλομιάζει» η επένδυση των 2 δις. Ευρώ στο Χλωμό Όρος

Το Atalanti Hills, δικαιωματικά πλέον αποτελεί χαρακτηριστική και παραδειγματική περίπτωση της έρευνάς μας για την ελληνική γραφειοκρατία.

Το «Atalanti Hills» είναι μια τεράστια επένδυση ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ σε μια ιδιόκτητη έκταση περίπου 12.500 στρεμμάτων στο Χλωμό Όρος, κοντά στην κοινότητα Εξάρχου Αταλάντης (νομός Φθιώτιδας).
Σε μία περιοχή η οποία βρίσκεται στο μέσον του πουθενά, η οποία ερημώνεται και φθίνει και που υπό φυσιολογικές συνθήκες, πας σώφρων και αντικειμενικός παρατηρητής θα θεωρούσε αναγκαία την υλοποίηση μίας τέτοιας επένδυσης εκεί. Οι επενδυτές του έργου, όπως λένε, προσδοκούν στη δημιουργία ενός εξαιρετικά πρωτοποριακού για τα Ελληνικά δεδομένα τουριστικού προορισμού.
Αμ δε! Τρία χρόνια τώρα, και αυτό το μεγαλεπήβολο project είναι παγιδευμένο στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και για να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι σε ένα «γρανάζι», κάπου μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ποιο είναι το ζητούμενο που κρατάει «θαμμένη» αυτή την επένδυση και απογοητεύει και τους ξένους επενδυτές οι οποίοι συμμετέχουν στο σχήμα; Εκκρεμεί μία απάντηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (έχουν παρέλθει προ πολλού όλες οι προβλεπόμενες προθεσμίες).
Η επένδυση περιλαμβάνει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες, κατοικίες, βιολογικές καλλιέργειες 1.000 στρεμμάτων και δραστηριότητες αγροτουρισμού, γήπεδα και ακαδημίες γκολφ και τέννις, βοτανικό λόφο, 45 χιλιόμετρα μονοπατιών περιπάτων κ.α.
Θα δημιουργηθούν περίπου 8.000 θέσεις εργασίας.
Κατά τους επενδυτές είναι ένα έργο εμπνευσμένο και βασισμένο στις προσταγές της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, Ελάχιστο ποσοστό της έκτασης χτίζεται και το 90% καλύπτεται από πράσινο. Όλα τα κτίρια είναι βιοκλιματικά και χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τη μέγιστη εξοικονόμηση φυσικών πόρων καθώς και για τη διαχείριση των αποβλήτων με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και προδιαγραφές.
Ωστόσο, στην παρούσα φάση, οι επενδυτές θεωρούν αμφίβολο αν το έργο θα προχωρήσει και εξετάζουν πια σοβαρά, οι επόμενες επενδύσεις τους να υλοποιηθούν σε χώρες της ευρύτερης περιοχής και των Βαλκανίων.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Lokros Investments, κ. Γεώργιος Σαββίδης δήλωσε αφοπλιστικά ότι έχουμε εκτεθεί απέναντι στους ξένους συνεργάτες μας «οι οποίοι πλέον απορούν εάν τελικά η Ελλάδα θέλει επενδύσεις ή όχι».




2 σχόλια:

  1. "Από το ΕΛΚΕ, νυν Invest in Greece, είχατε κάποια βοήθεια;" ρωτήθηκε ο κ. Σαββίδης.
    "Βεβαίως. Ψυχανάλυση!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν, φυσικά και ορισμένες επιφυλάξεις και ενστάσεις για αυτή την επένδυση, κυρίως από τοπικούς παράγοντες και φορείς, όπως υπάρχουν και σε κάθε άλλο μεγάλο επενδυτικό project που εμφανίστηκε σε αυτή τη χώρα.
    Αυτό που είναι απαράδεκτο, όμως, είναι να μην υπάρχει απάντηση ύστερα από τόσα χρόνια. Σε οποιονδήποτε επενδυτή. Δεν γίνεται ή υπάρχουν προβλήματα, ας λέει το κράτος όχι. Αν δεν υπάρχουν προβλήματα ας δίνουν το "πράσινο φως" χωρίς να οδηγούν τον επιχειρηματία στην απόγνωση και σε τελική ανάλυση, να δυσφημούν (ακόμα περισσότερο) τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή