Δεν γίνεται, ή στραβά είναι τα στοιχεία, ή στραβά… αρμενίζει η Στατιστική Υπηρεσία! Μ. Βρετανία, μείωση 4,2% στο 9μηνο, ενώ ήταν... 19,7% στο 6μηνο!
Αν δεν πρόκειται για λάθος, τότε τα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο και κατά προέκταση εννεάμηνο του 2009 που μόλις ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία ( www.statistics.gr )ανατρέπουν πολλές σταθερές στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης την περασμένη χρονιά στη χώρα μας!
Αν δεν πρόκειται για λάθος, τότε τα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο και κατά προέκταση εννεάμηνο του 2009 που μόλις ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία ( www.statistics.gr )ανατρέπουν πολλές σταθερές στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης την περασμένη χρονιά στη χώρα μας!
Διαβάζουμε λοιπόν, «από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων» (έτσι την λέμε τώρα…) «προκύπτει ότι, κατά τη περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009, οι αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 6,7%, σε σύγκριση με αυτές της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2008». Έως εδώ καλά και λογικά φαίνονται τα πράγματα αν και το 6,7% επιβεβαιώνει τελικά εκείνους που επέμεναν ότι η Ελλάδα θα κλείσει τη χρονιά σε πολύ καλύτερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα στην αρχή του έτους και από τους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Πάμε παρακάτω: «Αναλυτικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής αγοράς (91,5%), παρουσίασαν τη περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009 μείωση κατά 6,6%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2008, ενώ τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν μείωση κατά 9,2%. Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων κατά χώρα προέλευσης μη κατοίκων, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατά τη περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009, όπως και την αντίστοιχη του 2008, κατέχει η Γερμανία (15,0%), και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (14,6%), οι Λοιπές χώρες Ευρώπης (6,9%), η Ιταλία (6,8%) και η Γαλλία (6,7%)». Και ως εδώ, καλά φαίνονται τα πράγματα και λογικά.
Και φθάνουμε στο επίμαχο σημείο: «Σχετική μείωση των αφίξεων παρατηρείται τη περίοδο Ιαν-Σεπ 2009 έναντι του 2008, από τη Γερμανία κατά 7,1%, από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 4,2% και σημαντική από Ιταλία κατά 17,1%, ενώ σημαντική αύξηση 39,5% εμφανίζουν οι αφίξεις από τις Λοιπές χώρες Ευρώπης». Εδώ έχουμε θέμα- θέματα για την ακρίβεια- καθώς σύσσωμη η τουριστική αγορά έχει διαπιστώσει «καθίζηση» από τη Βρετανική αγορά, ενώ αυτή η αύξηση... 39,5% από τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες μοιάζει εντελώς εξωπραγματική σε σχέση με τα δεδομένα της περιόδου.
Θα περίμενε κανείς με μεγάλο ενδιαφέρον εξήγηση από την ΕΣΥΕ για το πως είναι δυνατόν, στο εξάμηνο η κίνηση από τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία, να εμφανίζει μείωση 19,7% και 19,9% αντίστοιχα και στο εννεάμηνο, η μείωση να γίνεται... 4,2% και 7,1% αντίστοιχα!
Στην ανάλυση των στοιχείων, κατά μέσο μεταφοράς και σταθμό εισόδου, παρατηρείται ότι κατά τη περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009, τα αεροδρόμια που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης μετά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» (19,9%), είναι του Ηρακλείου (13,5%), της Ρόδου (9,2%), της Θεσσαλονίκης (5,6%) και της Κέρκυρας (5,2%). Είχαμε επισημάνει παλαιότερα τη μεταβολή της μεθοδολογίας της ΕΣΥΕ εδώ.
Και αν μη τι άλλο, θα βγει και επιτυχημένος ο κ. Μαρκόπουλος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό, ε ;