Χμμμ, πολλές και ενδιαφέρουσες οι αλλαγές στη συγκέντρωση και καταγραφή των στατιστικών στοιχείων για τον Τουρισμό από την ΕΣΥΕ. Ορισμένες δε από τις αλλαγές μπορεί να τις εντοπίσει κανείς αμέσως αλλά υποπτευόμαστε ότι θέλει ακόμα αρκετή έρευνα το πράγμα μέχρις ότου γίνει πλήρως κατανοητή η νέα μεθοδολογία (αλλά και οι τρόποι αξιοποίησής της...)
Κατ’ αρχάς, η νέα μεθοδολογία που εμπλέκει την Τράπεζα της Ελλάδος (Έρευνα Συνόρων) εφαρμόστηκε, ήδη, για τις αφίξεις του 2008, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ την τελευταία μέρα του χρόνου, ανακοινώθηκαν και οι αφίξεις του πρώτου εξαμήνου του 2009!
Βάζουμε θαυμαστικό διότι, ανεξαρτήτως μεθοδολογίας και πιθανών ερωτημάτων ή ενστάσεων, είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, που αφίξεις εξαμήνου ενός έτους ανακοινώνονται εντός του… ίδιου έτους. Όπως και να το κάνουμε πρόκειται περί κατάκτησης! Για να δούμε αν θα διατηρηθεί η συνέπεια.
Επί της ουσίας και με μία πρώτη ματιά, εντοπίζουμε τρία ενδιαφέροντα σημεία:
o Πρώτον, στην επεξήγηση της μεθοδολογίας αναφέρεται ότι η συγκέντρωση των στατιστικών γίνεται πλέον από έναν και μόνον φορέα από όλους τους σταθμούς εισόδου και εξόδου, τουτέστιν, την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν διευκρινίζεται αν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξακολουθεί να παρέχει τα στοιχεία της στην ΤτΕ ή στην ΕΣΥΕ.
o Δεύτερον, ω του θαύματος, υπάρχει πλέον επεξεργασία των στοιχείων. Οι γνωρίζοντες θα θυμούνται ότι η ΕΣΥΕ, επί σειρά ετών, κατέγραφε αφίξεις αλλοδαπών αδιακρίτως με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις Αφίξεις από Αλβανία. Κάποια στιγμή, βεβαίως, ύστερα από μία σειρά δημοσιευμάτων- από δημοσιογράφους που τυγχάνουν, σήμερα, συνεργάτες του Tourism Lobby- έγινε μέγας θόρυβος και οι τουριστικοί φορείς (οι σοβαροί τουλάχιστον) άρχισαν να επεξεργάζονται και να αναπροσαρμόζουν τα στοιχεία με δικά τους μέσα. Το ότι κάποια ξεφτέρια στον ΕΟΤ, όταν ο Οργανισμός επεξεργαζόταν τα στοιχεία της ΕΣΥΕ τέλη δεκαετίας ’90 και αρχές δεκαετίας ‘00, εξακολουθούσαν να προσμετρούν τις αφίξεις από Αλβανία στις αφίξεις τουριστών – 1,2 εκατ. και πλέον «αφίξεις»- με αποτέλεσμα την προφανή αλλοίωση των στατιστικών μεταβολών, είναι μία άλλη ιστορία και θα την διηγηθούμε άλλη φορά… Τώρα πλέον, η ΕΣΥΕ δίνει στοιχεία από την Αλβανία που δείχνουν προσαρμοσμένα σε μία πιο πιθανή πραγματικότητα -243.000 αφίξεις - αλλά απομένει να διευκρινιστεί η μέθοδος του σχετικού «φιλτραρίσματος».
o Τρίτον, μάλλον δημιουργείται ένα στατιστικό «κενό» μεταξύ 2007-2008 και 2009, λόγω της μεταβολής του συστήματος, αλλά επ’ αυτού μπορεί να υπάρξει στατιστική προσαρμογή.
Υπάρχουν, όμως και άλλα σημεία στα οποία σταθήκαμε, μεταξύ των χωρών που καταγράφονται, των μέσων μεταφοράς, των σταθμών εισόδου κοκ, αλλά θα επανέλθουμε αφού τα διερευνήσουμε καλύτερα.
Για την «ιστορία»: Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων προκύπτει ότι, κατά το α' εξάμηνο του 2009, οι αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 10,3%, σε σύγκριση με αυτές του α' εξαμήνου του 2008.
Αναλυτικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής αγοράς (89,4%), παρουσίασαν το πρώτο εξάμηνο 2009 μείωση κατά 10,3%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2008, ενώ τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν μείωση κατά 13,4%. Σε ότι αφορά στην κατανομή των αφίξεων κατά χώρα προέλευσης μη κατοίκων, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατά το πρώτο εξάμηνο 2009, όπως και το αντίστοιχο 2008, κατέχει η Γερμανία (14,3%), και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (11,7%), οι Λοιπές χώρες Ευρώπης (10,5%), η Βουλγαρία (6,8%) και η Γαλλία (5,9%). Σημαντική μείωση των αφίξεων παρατηρείται το πρώτο εξάμηνο του 2009 έναντι του 2008, από τη Γερμανία κατά 19,9% και από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 19,7%, ενώ σημαντική αύξηση 57,1% εμφανίζουν οι αφίξεις από τις Λοιπές χώρες Ευρώπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου