Με νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία και υποδομές θα προσπαθήσει να ενισχύσει την τουριστική του αγορά το Μαρόκο την περίοδο 2010-2011.
Για την τρέχουσα χρονιά, μάλιστα προσβλέπει σε αύξηση του αριθμού των τουριστών κατά 10% ενώ αύξηση αν και σε χαμηλότερο επίπεδο προβλέπει και για τα τουριστικά έσοδα.
Σημαντικές επενδύσεις σε ξενοδοχειακές αλυσίδες και θέρετρα βοήθησαν την βορειοαφρικανική χώρα να υπερδιπλασιάσει τα τουριστικά έσοδά της κατά την τελευταία δεκαετία, δίνοντας ώθηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την φτώχια.
Αν και ο αριθμός των αφίξεων παρέμεινε σε τροχιά ανόδου το 2009, παρά την διεθνή οικονομική κρίση, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6%, ωστόσο, τα έσοδα από τον τουρισμό συρρικνώθηκαν καθώς οι ταξιδιώτες ξόδεψαν λιγότερα χρήματα. Παράγοντες της βιομηχανίας ελπίζουν πως η βελτίωση των μεγεθών που θα επιχειρήσουν να επιτύχουν, φέτος, δεν θα αποβεί εις βάρος της κερδοφορίας. Σύμφωνα με επίσημα κρατικά στοιχεία οι αφίξεις το 2009 στο Μαρόκο αυξήθηκαν στα 8,35 εκατομμύρια, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ισπανία και η Τουρκία που είδαν τον αριθμό των τουριστών τους να μειώνεται.
Το Μαρόκο, πάντως, ελπίζει πως κάποια από τα έργα για τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών που αναβλήθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης θα προχωρήσουν ή και θα ολοκληρωθούν εντός του 2010. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναβάλει την υλοποίηση φιλόδοξων προγραμμάτων, όπως την κατασκευή της αλυσίδας θερέτρων Plan Azur στις παραλίες του Ατλαντικού και της Μεσογείου. Σύμφωνα με παράγοντες της βιομηχανίας, πάντως, δύο θέρετρα, στο Μογκαντόρ κοντά στο λιμάνι Εσαουίρα και στην αρχαία πόλη Lixus στο βορά προγραμματίζεται να ανοίξουν τις “πύλες” τους τον ερχόμενο Ιούλιο και στα τέλη του έτους αντίστοιχα.
Τα σχέδια για δύο ακόμα θέρετρα που καθυστέρησαν, όταν οι επενδυτές αποσύρθηκαν, το ένα στο χωριό Taghazout κοντά στην Agadir και το άλλο στο νότο γνωστό ως Plage Blanche, δεν αποκλείεται να αναβιώσουν σύντομα με νέους χρηματοδότες. Συγκεκριμένα για το θέρετρο Plage Blanche, που έπεσε “θύμα” της χρεοκοπίας του ισπανικού ομίλου ακινήτων Fadesa, ενδιαφέρον έχει δείξει ανώνυμος επενδυτής από τον Αίγυπτο. Για το έργο στο Taghazout, πάλι, υπάρχουν ακόμα σοβαρά ερωτηματικά καθώς ένας εκ των δύο επενδυτών που αποχώρησαν ήταν η αμερικανική Colony Capital.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου