Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Υπό νέο (θεσμικό) πρίσμα το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων!

Ακούσαμε χθες τον Π. Γερουλάνο στην εκδήλωση του ΞΕΕ να λέει ότι «περιμένει και ελπίζει» να ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλιώς θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση. Η είδηση που του έχουμε εμείς είναι...

...ότι μάλλον άρχισε, ήδη, να το κάνει!
Όπως προκύπτει από άρθρο που περιλαμβάνεται στον Ν. 3905, ο οποίος είναι νόμος του κράτους από τις 23 Δεκεμβρίου (ΦΕΚ 219 Α) προβλέπεται η δημιουργία ενιαίου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, ο οποίος θα αναλάβει όλες τις σχετικές διαδικασίες και διαπραγματεύσεις.
Με άρθρο του ίδιου νόμου, περιλαμβάνεται και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο στους φορείς οι οποίοι, βάσει παλαιότερου Νόμου (Ν. 2081/92), μπορούν να συνιστούν εταιρίες μη κερδοκσοπικές για ποικίλους συγκεκριμένους και άλλους "επιμελητηριακούς" σκοπούς.
Συνδυάζοντας και τα δύο, το ΞΕΕ θα μπορεί να αναλάβει εκ μέρους όλων των ξενοδοχείων την συλλογή και απόδοση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, με όρους που θα αποφασίσει η διοίκηση του, διαπραγματευόμενο με τον ενιαίο, πια, φορέα συλλογικής διαχείρισης...
Είναι ένα τεράστιο ζήτημα αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων για τα ξενοδοχεία. Και φαίνεται ότι για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, πρκύπτει ένα "βατό" θεσμικό και νομικό υπόβαθρο για να μπούν τα πράγματα σε μια σειρά και να σταματήσει αυτό το «γαϊτανάκι» και το «κυνήγι» των τελευταίων ετών. 
Για να δούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου