Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Διαβάσαμε (Στη βάσανο της κρίσης οι εργασιακές σχέσεις)


Σε σκληρή δοκιμασία βάζει τις εργασιακές σχέσεις στον τουριστικό τομέα η κρίση αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση στον τουρισμό άρχισε να εκδηλώνεται από το φθινόπωρο του 2009...


...και ως προς τις επιπτώσεις της στις χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας - μόνον τα ξενοδοχεία είναι πάνω από 10.000 και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από 40.000 - άρχισε να κλιμακώνεται από τον περασμένο χειμώνα. 
Για αυτό και οι τιμές που δόθηκαν από πέρυσι για την τρέχουσα περίοδο ήταν σχεδόν οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων το 2010, δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητά τους, βρίσκονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα "κόκκινα".
Εάν δεν συνέτρεχαν όλες αυτές οι συγκυρίες φέτος, οι εξωγενείς παράγοντες που ενισχύουν την τουριστική κίνηση, τότε σήμερα πολλές επιχειρήσεις θα είχαν κυριολεκτικά “γονατίσει” και θα είχαν προχωρήσει σε πολλές απολύσεις, σε εκτενείς περικοπές ή απλά, σε “λουκέτο”.
Το πρόβλημα, δεν έχει ξεπεραστεί επειδή η περίοδος πηγαίνει καλύτερα. Ούτε μία ανάκαμψη στα έσοδα, σημαίνει ότι καλύπτονται οι υποχρεώσεις και τα χρέη. 
Ωστόσο, αυτή η διαπίστωση, αυτή η συνθήκη, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να γίνεται αφορμή για εργοδοτικές επιδιώξεις που, σε ορισμένες περιπτώσεις, τείνουν να ξεφεύγουν από τα πραγματικά όρια και τις συνθήκες της αγοράς και συγκεκριμένων επιχειρήσεων, πολύ περισσότερο δε, από τα περιθώρια των νόμων.
Και αν μη τι άλλο, το κράτος έχει τεράστια ευθύνη για τον έλεγχο της αγοράς και την τήρηση της νομιμότητας. Μέχρι στιγμής, όμως, είναι ανύπαρκτο (και) σε αυτόν τον τομέα.
Αυτό είναι το δικό μας σχόλιο και εδώ θα βρείτε ένα σχετικό ρεπορτάζ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου