Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Η αβάσταχτη ελαφρότητα μίας βαρύγδουπης ανάλυσης...


Πολλά γράφτηκαν και μεταδόθηκαν για τον Τουρισμό φέτος, πιασμένα από διάφορες γωνίες και οπτικές. Το χθεσινό σε έγκριτο οικονομικό site, πάντως, το οποίο αναπαράχθηκε “αμάσητο” στο διαδίκτυο… ξεχωρίζει με το “εύρημα” που επιχείρησε να αναλύσει. Ο συλλογισμός είναι στη βάση του σωστός - τι επίδραση είχε στις ασφαλιστικές εισφορές των Ταμείων, η μεγάλη αύξηση του Τουρισμού - αλλά η εκτέλεση…

 
…και το συμπέρασμα που έβγαλαν οι εμπνευστές της, κατέληξε να μοιάζει ως πραγματική… εκτέλεση, εν ψυχρώ, όσων ξέρουμε για το πως μπορεί να αξιοποιήσει κανείς έναν δείκτη για να στήσει ένα θέμα.
Ξύπνησε, λοιπόν, κάποιος χθες ή προχθές το πρωί, πήρε το μηνιαίο Δελτίο Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης του ΓΛΚ και στάθηκε στον Δείκτη για τις Ασφαλιστικές Εισφορές (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης). Όπου το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, 10,944 δισ. ευρώ. Και τι είπε; Ότι αν το συνδυάσει με τα ισοζύγια ταξιδιωτικών εισπράξεων και απασχόλησης (που εμφανίζουν μεγάλες αυξήσεις για τον τομέα τουρισμού) τότε η αύξηση του τουρισμού φέτος, “δεν πέρασε από τα ασφαλιστικά ταμεία” (sic).
Δηλαδή, ο δεινός αυτός αναλυτής, σε έναν Δείκτη που περιλαμβάνει τις εισφορές από όοοολους τους εργοδότες, όοοολους τους ελεύθερους επαγελματίες, όοοοολους τους εργαζόμενους, από κάθε κλάδο, τομέα, επαγγελματική δραστηριότητα και εργαζόμενο της χώρας, όχι μόνον ξεχώρισε - πρώτος αυτός στα χρονικά - τις εισφορές που προέρχονται από τουριστική δραστηριότητα, αλλά διαπίστωσε - ακόμα πιο μπροστά, εδώ - ότι δεν είχε και κάποια αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με πέρυσι!
Κορυφαίο; 
Κανένα φυσικά από τα media που αναπαρήγαγαν αυτούσιο το δημοσίευμα, δεν στάθηκε λίγο να το ψάξει και να θέσει το απλό ερώτημα: Πόθεν προκύπτει αυτό, βρε παιδιά; Και πως ξέρουμε ότι π.χ. δεν υπήρχε σημαντική μείωση των εισφορών, με όλα αυτά που συμβαίνουν στην αγορά εργασίας και σε άλλους τομείς, τον τελευταίο χρόνο, αλλά τελικά εξισορροπήθηκε από την αύξηση στον τουρισμό; Ε;
Ψιλά γράμματα.
Για την ιστορία, ο ΣΕΤΕ, πάντως, έστειλε απάντηση - η οποία παρεμπιπτόντως μέχρι και πριν από λίγο δεν είχε δημοσιευθεί - η οποία έχει ως εξής:
«Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι το δημοσίευμα χαρακτηρίζεται από μια, ευελπιστούμε, όχι εσκεμμένη σύγχυση συνδέοντας τις αυξημένες εισπράξεις του τουρισμού και την αυξημένη απασχόλησης στον τομέα, με τα συνολικά έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων του Α’ επταμήνου 2014 από όλους τους τομείς της οικονομίας μας.
Είναι προφανές ότι μία σειρά παραγόντων όπως η περαιτέρω μείωση του μέσου κόστους μισθοδοσίας το τελευταίο δωδεκάμηνο, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τη 1η Ιουλίου του 2014, η αδυναμία πλήθους εμπόρων, βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών, να αποδώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, αλλά και η εντεινόμενη ανεργία σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, θα έπρεπε να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των συνολικών εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων του Α’ επταμήνου του 2014.
Ο τουρισμός, με τη δυναμική του ανάπτυξη και τις αυξημένες σε σχέση με το 2013 προσλήψεις (είτε πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης) όπως αυτές εμφανίζονται στο σύστημα “Εργάνη” (80.000 – 100.000 νέες θέσεις), φαίνεται ότι καλύπτει όλες τις απώλειες των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας με αποτέλεσμα το σύνολο των συνολικών εσόδων επταμήνου όλων των ασφαλιστικών ταμείων να παραμένει σταθερό.
Είναι λοιπόν το λιγότερο λανθασμένο να εγκαλείται  ο δυναμικότερος τομέας της ελληνικής οικονομίας επειδή καλύπτει τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν δημιουργήσει οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας.  
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση και αίτημα του ΣΕΤΕ είναι η συστηματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων, ώστε να εξαλειφθεί η παραβατικότητα από όπου και αν αυτή προέρχεται.»
Το δικό μας σχόλιο: Είναι σαφές πια, ότι η δυναμική του τομέα και η ξεκάθαρη αποτύπωση, πλέον, της συνεισφοράς του, έχει ταράξει κάποια… status quo, ας το θέσουμε έτσι, στη χώρα μας. Και αντί να επικεντρωνόμαστε στο τι πραγματικά συνεισφέρει στην εθνική οικονομία, στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, σε δεκάδες άλλους κλάδους και επαγγέλματα, ο τουρισμός και πως αυτή μπορεί να γίνει πιο μεγάλη, πιο ισχυρή, πιο ευρεία και πιο σταθερή, κάποιοι αναλώνονται σε ασκήσεις στατιστικών αναλύσεων για το αντίθετο.

Κρίμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου