Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Alpha Bank: Εντυπωσιακή η πορεία του Τουρισμού την περίοδο 2013- 2014


- Σημαντική άνοδος και στους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών και κύκλου εργασιών

Εκτενή αναφορά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και στα στατιστικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, περιλαμβάνει το πρόσφατο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank. Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι οι σημαντικές τουριστικές ροές…

 
…που σημειώνονται το 2014, ακολουθούν αυτές του 2013 όταν εμφανίστηκε η υψηλότερη επίδοση διεθνών αφίξεων στα χρονικά του Ελληνικού τουρισμού. “Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν την οριστική εξάλειψη της αρνητικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και την ανάδειξη των πραγματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδος στους τομείς της παροχής τουριστικών υπηρεσιών όλων των κατηγοριών ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες” αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πέραν της ανάλυσης των στοιχείων του ταξιδιωτικού ισοζυγίου του α’ εξαμήνου, ενδιαφέρον έχουν οι επισημάνσεις και για την εξέλιξη των δεικτών της αγοράς.
Ήδη, σύμφωνα με την έκθεση, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο «Ξενοδοχεία-Εστιατόρια» και «Τουριστικά Πρακτορεία» παρουσιάζουν σημαντική άνοδο. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο «Ξενοδοχεία-Εστιατόρια- Τουριστικά Πρακτορεία”, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, αυξήθηκε στις 108,0 μονάδες τον Ιούλ.2014 από 105,9 μονάδες τον Ιούλ.2013. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ οι συνολικές αφίξεις, εξαιρουμένων των ταξιδιωτών κρουαζιέρας, θα φθάσουν τα 19 εκατομμύρια το 2014, έναντι 17,9 εκατ. το 2013 (20,1 εκατ. με τα μεγέθη της κρουαζιέρας) και 15,5 εκατ. το 2012. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις αφίξεις έως τον Ιούλ.2014 δείχνουν ότι οι συνολικές αφίξεις το 2014 θα υπερβούν πιθανότατα τα 19,5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 9,5% (από 15,6% στο 1ο 6μηνο.2014).
Θετική προοπτική για τον Ελληνικό τουρισμό, είναι κατά την Alpha Bank και  η παρατηρούμενη από το 2013 αύξηση του κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, που συνοδεύει την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού. 
Είναι ενδεικτικό ότι ο κύκλος εργασιών στον τουριστικό κλάδο αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατά +4,8% το 2013 (2012: -17,2%, 2011: -7,4%, 2012: -8,2%), ενώ στο 1ο 3μηνο.2014 παρουσίασε θεαματική άνοδο κατά +44,9% σε ετήσια βάση
Επισημαίνεται ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών στον κλάδο του τουρισμού αντανακλά: α) την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα στο 4ο 3μηνο.2014 και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο 1ο 3μηνο.2014 και β) την σταδιακή άνοδο και του εσωτερικού τουρισμού, από τα πολύ χαμηλά επίπεδα που είχε περιέλθει έως το 3ο 3μηνο.2013.
Η σημαντική βελτίωση της τουριστικής κίνησης το 2014 αποδίδεται, από τους αναλυτές της τράπεζας, κυρίως: 
α) στη σαφώς βελτιωμένη εικόνα της Ελλάδος στις χώρες προέλευσης των τουριστών, 
β) στη μεγάλη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας που επηρεάζει ιδιαίτερα τον σημαντικό τομέα του τουρισμού, 
γ) στη συνεχή βελτίωση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας - καθώς έχουν τεθεί σε λειτουργία νέες και υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενες οικίες και δωμάτια, 
δ) στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, στις ελκυστικότερες τιμές των πακέτων και γενικότερα των τιμών των τουριστικών καταλυμάτων και 
ε) στη βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών. 

Θετική επίδραση στην τουριστική κίνηση του 2014 ασκεί, ενδεχομένως, και η παρατεταμένη αστάθεια στην Αίγυπτο και τις χώρες της Αν. Μεσογείου, η οποία όμως επιδρά αρνητικά στον κλάδο της κρουαζιέρας. Η κίνηση, πάντως, επιβατών κρουαζιέρας εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο επίπεδο του 2013, υπερβαίνοντας τα 2 εκατ. ταξιδιώτες.
Αναλυτικά το Δελτίο, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου