Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Οι σημαντικές... "καταθέσεις" του Τουρισμού σε Απασχόληση και εισόδημα


Δύο πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που αναδεικνύουν περαιτέρω την υπεραξία του τουρισμού, προέκυψαν τις τελευταίες μέρες. Ξεκινώντας από το πιο απτό και ουσιαστικό, τα στοιχεία του ΙΚΑ για την απασχόληση για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2013-Ιανουαρίου 2014, περισσότερες από μία στις τρεις νέες θέσεις εργασίας μισθωτών...


...που δημιουργήθηκαν στη χώρα – 66.512 επί συνόλου 146.170 - ήταν στους κλάδους των ξενοδοχείων και της εστίασης.
Η σύγκριση των στοιχείων αυτών με τα αντίστοιχα του Ιανουαρίου του 2013, δείχνει πως οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στην ποσοστιαία αύξηση της απασχόλησης στο συγκεκριμένο διάστημα, ήταν το Δημόσιο, τα ξενοδοχεία και εστιατόρια, αλλά και η γεωργία. Από πλευράς πραγματικών αριθμών η μεγαλύτερη αύξηση ήταν στα ξενοδοχεία και στην εστίαση.
Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων (εδώ αναλυτικότερα), οι κλάδοι που είχαν υψηλότερη αύξηση στις θέσεις εργασίας είναι:
- Δημόσια διοίκηση και Άμυνα (σ.σ. περιλαμβάνονται μόνο όσοι προσλήφθηκαν στο δημόσιο μετά το 2011 με ασφάλιση ΙΚΑ): 38,8%
- Ξενοδοχεία και εστιατόρια: 38,7%
- Γεωργία, κτηνοτροφία, θήρα: 21,5%
- Ορυχεία και Λατομεία: 14,5%
- Εκπαίδευση: 10,0%
- Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού: 7,3%
- Διαχείριση ακίνητης περιουσίας: 6,3%
- Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο: 4,4%
- Κατασκευές: 4,3%
- Μεταφορές, αποθήκευση και επικοινωνίες: 3,9%
- Υγεία και κοινωνική μέριμνα: 2,7%
- Μεταποιητικές βιομηχανίες: 2,2%
Να επισημάνουμε ότι πολύ θετικά είναι και τα πρώτα στοιχεία του ΙΚΑ για το τρέχον έτος, μία πολύ καλύτερη τουριστική χρονιά από το 2013, δείχνοντας αύξηση και στις θέσεις εργασίας και στις εισφορές, στον τομέα Τουρισμού.
Η άλλη εξέλιξη έχει να κάνει με τις καταθέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ και σχετική ανάλυση στην "Καθημερινή", η αύξηση των καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, αποδίδεται στην ενίσχυση των εσόδων από τον τουρισμό, καθώς οι εκτιμήσεις από τις τράπεζες συνηγορούν ότι η αύξηση προήλθε κυρίως από τη νησιωτική χώρα, που ωφελήθηκε από την εισροή εκατομμυρίων τουριστών.
Γενικά, ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί ότι η παρατηρούμενη άνοδος δεν φαίνεται να είναι συγκυριακή, καθώς πρόκειται για τον έκτο συνεχή μήνα που παρατηρείται αύξηση των καταθέσεων, εξέλιξη που συμβαδίζει με τη σταθεροποίηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο και την εκτίμηση για άνοδο το τρίτο τρίμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου