Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Κύπρος: "Φύλλο και φτερό" οι "ύποπτες" συμβάσεις και αναθέσεις του ΚΟΤ της περιόδου 2013


- Πειθαρχικές και διοικητικές έρευνες ζήτησε ο Λακκοτρύπης
- Συνεχίζονται και οι ανακρίσεις για την Aristo Developers

Είναι δύο υποθέσεις στην Κύπρο, την εξέλιξη των οποίων παρακολουθούμε καιρό τώρα με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον. Η μία και πλέον πρόσφατη, έχει να κάνει με σειρά συμβάσεων στις οποίες προχώρησε ο ΚΟΤ το 2013 για τις οποίες, στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, γίνεται λόγος για…


…κενά, ατασθαλίες και κακοδιαχείριση, τόσο ως προς την ανάθεσή τους όσο και ως προς την υλοποίησή τους.
Χθες, μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Κυπριακού τύπου, έγινε μία έκτακτη και σχετικά επεισοδιακή συνεδρίαση του δ.σ. του Οργανισμού, υπό την προεδρεία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γ. Λακκοτρύπη, ο οποίος ανακοίνωσε τη διενέργεια πειθαρχικών, αλλά και διοικητικών ερευνών στη βάση των υποδείξεων του Γενικού Ελεγκτή για κάθε κεφάλαιο που καταγράφεται στην έκθεσή του. 
‘Εδωσε, επίσης,  οδηγίες για να προχωρήσει άμεσα η εναλλαξιμότητα των τεσσάρων διευθυντικών στελεχών του Οργανισμού οι οποίοι παραμένουν τις ίδιες θέσεις από την ημερομηνία πρόσληψής τους. 
Στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής για το έτος που έληξε το 2013 διαπιστώνει ότι ο ΚΟΤ διέθετε κονδύλια στη βάση προτάσεων ιδιωτικών εταιρειών σε συνεργασία με λειτουργούς του Οργανισμού. Επιπλέον, αναφέρεται σε παράκαμψη διαδικασιών με επίκληση του δήθεν επείγοντος του θέματος, ώστε να ανατίθενται συμβάσεις για διαφημιστική προβολή της Κύπρου. 
Μεταξυ των συμβάσεων που θα διερευνηθούν εξονυχιστικά, είναι αναθέσεις συνολικού ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και διαδικτυακές εταιρείες καθώς και αναθέσεις παραγωγής ενημερωτικού υλικού, αλλά και υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τις απολαβές τριών στελεχών του οργανισμού στο εξωτερικό.
Η άλλη υπόθεση είναι αυτή της Aristos Developers και την εξέλιξη του ανακριτικού έργου για τη διερεύνηση καταγγελιών περί πολεοδομικών υπερβάσεων και παρατυπιών από την εταιρεία ως προς τα επενδυτικά σχέδια αναπτύξεων εκτάσεων.
Η κυπριακή αστυνομία φέρεται να εξετάζει τους φακέλους άλλων 179 αναπτύξεων περιλαμβανομένης και αυτής ενός Mall στην Πάφο.
Στο επίκεντρο των ανακρίσεων βρίσκονται ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Θεόδωρος Αριστοδήμου, η σύζυγός του, ο αρχιτέκτονας και επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της εταιρείας, ο πρώην Μηχανικός του Δήμου Πάφου και η λειτουργός των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. 
Ως γνωστόν, Ο κ. Αριστοδήμου, ο οποίος το 2008 είχε εκλεγεί και πρόεδρος της Τράπεζας Κύπου, δημιούργησε την Aristo Investments το 1999 και την εισήγαγε στο χρηματιστήριο το 2000 μέχρι που πωλήθηκε στην Dolphin Capital το 2007. 

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι αυτή η υπόθεση έχει ακόμη πολύ μακρύ δρόμο μπροστά της και δεν αποκλείεται να επεκταθεί και εκτός Κύπρου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου