Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Διαβάσαμε... (Αξιοποίηση με ιδιώτες και μέσω Γ.Γ. Τουρισμού)

Τρίτη προσπάθεια, τα τελευταία έξι χρόνια, για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και «τακτοποίηση» του σχετικού πλαισίου. Το νομοσχέδιο που συντασσόταν από τον περασμένο... Ιανουάριο, επί Α. Γκερέκου, προωθεί στη Βουλή...

...η σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟΤ.
Και όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ του Χ. Ντιγριντάκη στον «Κόσμο του Επενδυτή», «άμεσος στόχος είναι η αξιοποίηση των 900 περίπου αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών της χώρας και η δυνατότητα δημιουργίας φορέα διανομής που θα τιμολογεί και θα μπορεί να τροφοδοτεί ξενοδοχεία με ιαματικό νερό», ενώ προβλέπεται η είσοδος ιδιωτών στον κλάδο και δίδεται η δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο.
Πρόκειται για το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Ανάπτυξη Ιαματικού Τουρισμού και Θερμαλισμού» που αντικαθιστά δυο προηγούμενα νομοσχέδια τα οποία ψηφίστηκαν στις αρχές του 2004 και το 2006 (3458/2006) και τελικώς δεν εφαρμόστηκαν για ποικίλους λόγους, γραφειοκρατικούς και δημοσιονομικούς πρωτίστως.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η διαχείριση των ιαματικών φυσικών πόρων περιλαμβάνει κάθε μορφής αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων, ιδίως τη χρήση τους σε εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, την παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους, τη διανομή τους σε τρίτους έναντι ανταλλάγματος, την αποκλειστική ή μη παραχώρηση εκτάσεων και εγκαταστάσεων σε τρίτους για ορισμένο χρονικό διάστημα έναντι ανταλλάγματος, την επεξεργασία, τυποποίηση και διάθεση ιαματικών φυσικών πόρων ή προϊόντων τους, την εκμετάλλευση του ενεργειακού περιεχομένου του θερμού νερού και την εμφιάλωση ή την παραγωγή ειδικών προϊόντων με βάση τους ιαματικούς φυσικούς πόρους.
«Μολονότι η πολιτεία επιχειρεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα παγκόσμιο κέντρο spa, με ταυτόχρονη ανάπτυξη των κλάδων ιαματικού, θερμαλιστικού και ιατρικού τουρισμού, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που περιγράφονται στο νομοθέτημα είναι ουκ ολίγες», σχολιάζει ο συντάκτης.
Και εμείς να προσθέσουμε ότι το σχέδιο μεταφέρει τις αρμοδιότητες για τις Ιαματικές πηγές εξ’ ολοκλήρου στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού, προβλέποντας μάλιστα και σύσταση σχετικής Διεύθυνσης.
Θυμίζουμε ότι στον ΕΟΤ υπάρχει Τμήμα Ιαματικών Πηγών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου