Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΕΟΤ: Στο ΣτΕ το σχέδιο Π.Δ. για το Γραφείο Επενδύσεων


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση βρίσκεται το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στη σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων που θα εδρεύει στον ΕΟΤ, όπως...

...προβλέπεται από τον "νόμο Βενιζέλου" (που ψηφίστηκε τον Αύγουστο) και που εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012 θα μπορεί  να αδειοδοτεί την κάθε υποψήφια τουριστική επένδυση, που θα πληροί τις προβλεπόμενες από τα υφιστάμενα θεσμικά πλαίσια, προυποθέσεις.
Θα αποτελείται από δυο τμήματα, αυτό της πληροφόρησης του κοινού και το πολεοδομικό γραφείο που ταυτόχρονα θα υποδέχεται τους επενδυτικούς φακέλους έχοντας ως κύριο έργο την παρακολούθηση των επενδύσεων. Ουσιαστικά η εν λόγω υπηρεσία δεν θα έχει τη μορφή One Stop Shop αλλά θα γνωμοδοτεί για τα έργα προωθώντας τα αδειοδοτημένα πλέον projects στους κατά τόπους δήμους που βρίσκονται τα σχετικά πολεοδομικά γραφεία. 
Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε στον “Κόσμο του Επενδυτή”, σύμφωνα με το αναφερόμενο Προεδρικό Διάταγμα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε. συνίσταται τμήμα πληροφόρησης των επενδυτών για το θεσμικό πλαίσιο των τουριστικών εγκαταστάσεων που υπάγονται στην Υπηρεσία. 
Το τμήμα θα είναι υπεύθυνο για την ενημέρωση και εξατομικευμένη υποστήριξη των ενδιαφερομένων επενδυτών σχετικά με τους όρους, τις διαδικασίες και τις προδιαγραφές δημιουργίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών εγκαταστάσεων αρμοδιότητας της Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε., για τυχόν παρεχόμενα κίνητρα επενδύσεων (ενισχύσεις, επιδοτήσεις φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα, απαλλαγές, κίνητρα για τη δημιουργούμενη απασχόληση κ.λ.π.), τις χωροταξικές κατευθύνσεις της περιοχής ανάπτυξης, τα υφιστάμενα επενδυτικά προγράμματα, το παρόν θεσμικό πλαίσιο, τις απαιτούμενες ενέργειες αδειοδότησης, ενώ θα επιμελείται συνέδρια και fora για την έκδοση πρότυπων εγχειριδίων για τις ισχύουσες αδειοδοτικές διαδικασίες και τη μέριμνα για την έγκαιρη και συνεχή επικαιροποίηση των στοιχείων που υποστηρίζουν  το έργο της Υπηρεσίας στην οικία ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο.
Το πλέον σημαντικό τμήμα της Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε. είναι αυτό για την παραλαβή και τον έλεγχο των φακέλων των επενδυτών, που θα παρέχει ενημέρωση για τυχόν ελλείψεις και συμπληρώσεις, θα διαβιβάζει τους φακέλους στους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς, θα έχει την παρακολούθηση συντονισμό και συγκέντρωση των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων από αρμόδιους φορείς, καθώς και επιλαμβάνεται όπου χρειαστεί της έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης δημιουργίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σύμφωνα με το νόμο 4002/2011. 
Επιπρόσθετα, θα προσφέρει στους επενδυτές κάθε απαραίτητη πληροφορία και υπόδειξη για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες και τις τυχόν ελλείψεις του φακέλου.
Κομβικό ρόλο στο δεύτερο τμήμα-διεύθυνση, αποτελεί η λειτουργία πολεοδομικού γραφείου το οποίο σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, θα είναι αρμόδιο για την παροχή γνωμοδοτήσεων ως προς την καταλληλότητα γηπέδων-οικοπέδων για την ίδρυση τουριστικών καταλυμάτων και τη σκοπιμότητα ίδρυσης ειδικών τουριστικών υποδομών, εφόσον απαιτείται, για την έγκριση αρχιτεκτονικών μελετών, τον έλεγχο υποβαλλόμενων μελετών για την έκδοση και αναθεώρηση αδειών δόμησης, την κοινοποίηση των εκδοθεισών αδειών δόμησης -αυτών και της «ταυτότητας» του κτιρίου- στην αρμόδια υπηρεσία Δόμησης του οικείου δήμου και την έκδοση ειδικού σήματος λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε.
Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει το προσωπικό της νέας υπηρεσίας να καλυφθεί από εργαζόμενους στον ΕΟΤ και υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου