Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Νομοσχέδιο Τουρισμού Υπαίθρου: Σημαντικές ρυθμίσεις (και) για αδειοδοτήσεις και για τουριστικούς λιμένες


Δεν θα λέγαμε ακριβώς “ιστορική μέρα”, για αυτήν που μας ξημέρωσε σήμερα, αλλά ότι έχει εν δυνάμει ιστορικές στιγμές για τον τομέα, έχει! Δεν είναι λίγο ότι ύστερα από δύο χρόνια και κάτι και ενώ αλλάξαμε, τύποις και κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του τομέος παρουσιάζει ένα νομοσχέδιο και...

...καταθέτει και ένα δεύτερο, για τη Βία στον Αθλητισμό, που έχει και αυτό, εν μέρει, τουριστικό ενδιαφέρον!
Όπως αποκαλύπταμε το Σάββατο, το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό Υπαίθρου εξελίσσεται σε πολυνομοσχέδιο, καθώς θα περιλαμβάνει, τελικά, τη βαρυσήμαντη νομοθετική παρέμβαση για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων - μία δέσμη ρυθμίσεων που προέκυψε από τη στενή συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς - καθώς και σημαντικές διατάξεις για τις μαρίνες και τους τουριστικούς λιμένες.
Αρχικά λέγαμε να βγάλουμε τα βασικά σημεία του σχεδίου, αλλά μετά μας κατέλαβε... το Πνεύμα των Χριστουγέννων και είπαμε να μην του(ς) την σπάσουμε (και) τέτοια μέρα.
Απλώς επισημαίνουμε, επομένως, ότι σε μεγάλο βαθμό, οι διατάξεις για τις αδειοδοτήσεις ακολουθούν τις προτάσεις των φορέων, αλλά όχι και σε όλα τα σημεία. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις καλύπτουν και αφορούν τις διαδικασίες έκδοσης αδειών, έκδοση ή ανανέωση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, διατάξεις που έχουν να κάνουν με το Υγειονομικό και τα δικαιολογητικά που απαιτεί για τις βασικές άδειες, τις κολυμβητικές δεξαμενες (πισίνες) κοκ.
Κατά την άποψή μας, κυριότερο και σημαντικότερο στοιχείο όλων, είναι το ότι επιχειρείται μία τομή ως προς την καθεστηκυία κατάσταση του δημόσιου τομέα, με πέρασμα από τον προληπτικό έλεγχο των αδειοδοτήσεων, σε ένα σύστημα μεγαλύτερης, εκ των προτέρων, "εμπιστοσύνης" προς τον ενδιαφερόμενο πολίτη- επιχειρηματία και αυστηρότερους όρους τήρησης της νομιμότητας, μέσω ελέγχων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση παραβατικότητας.
Γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα και καθημερινότητα, απομένει να δούμε και εμείς στην πράξη τον βαθμό υπευθυνότητας και νομιμοφροσύνης που θα επιδείξουν οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες.
Από τη στιγμή μάλιστα που οι μηχανισμοί ελέγχων παραμένουν πάσχοντες από πολλές “αδυναμίες” και ποικίλες “ασθένειες”...
Σε κάθε περίπτωση, όπως επίσης αναφέραμε το Σάββατο, το Νομοσχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί στο 100% του και θα τύχει κάποιων πρόσθετων ρυθμίσεων ή βελτιώσεων πριν κατατεθεί.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου