Για όσους παρακολουθούν τα στατιστικά του τουρισμού εκ του σύνεγγυς, τα ολοκληρωμένα στοιχεία του α΄ τριμήνου του έτους που δημοσιοποιήθηκαν προ ημερών, δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ωστόσο, η εξέτασή τους οδηγεί σε ορισμένα καταλυτικά συμπεράσματα…
…καθώς, πρώτον και κυριότερον, αποτυπώνουν την τραγική εικόνα που αντίκριζαν και καλούνταν να αντιμετωπίσουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες, εκείνο το διάστημα, με την τότε πολιτική ηγεσία, όμως, να κινείται σε έναν δικό της κόσμο, για να το θέσουμε κομψά.
Όταν τότε, εκείνους τους μήνες οι περισσότεροι τουριστικοί φορείς και η πλειονότητα των τουριστικών παραγόντων έκρουαν κώδωνες κινδύνου, λόγω των μηνυμάτων που είχαν από τις αγορές, ορισμένοι αστέρες της πολιτικής και της παραπολιτικής τους αποκαλούσαν "υπερβολικούς", "καταστροφολόγους" και άλλα τινά.
Ας είναι.
Αναλύοντας τα σχετικά στοιχεία, πέραν του συνολικού ποσοστού μείωσης 11,7%, αυτό που διαπιστώνει κανείς ότι καμία από τις παραδοσιακές αγορές του ελληνικού τουρισμού, πλην της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και της Ουγγαρίας, δεν εμφάνισαν αύξηση το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου. Και όχι απλώς δεν εμφάνιζαν αύξηση αλλά και τα ποσοστά μείωσης ήταν κατά μέσο όρο διψήφια και μεγάλα.Επιπρόσθετα, καμία και από τις «νέες» και αναδυόμενες αγορές πλην του Ισραήλ και της Κίνας δεν εμφάνισε αύξηση. Ακόμα και η Ρωσία κινήθηκε στο –39,3%, η Τουρκία με μείωση πάνω από 13,5%, η Σερβία κοντά στο -10% κ.λπ..Στον αντίποδα, πέραν των αγορών με θετικό πρόσημο που προαναφέραμε, ο ελληνικός τουρισμός διασώθηκε το συγκεκριμένο διάστημα από πλήρη συντριβή με γενναία συνεισφορά αγορών όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, πιθανόν και τα Σκόπια (Η ΕΛΣΤΑΤ και η ΤτΕ, τα έχουν στις «λοιπές χώρες Ευρώπης»).
Τι αντιπροσωπεύει αυτή η συνεισφορά; Ότι επί συνόλου περίπου 54.000 αφίξεων που συναθροίζουν οι αγορές με αύξηση, πάνω από το 75% (περίπου 40.500 αφίξεις) προήλθε από τις δύο αυτές χώρες!
Μάλιστα. Τα πλήρη στοιχεία, εδώ .
επειδή καλό είναι να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις καλό θα είναι να σημειωθεί ότι οι αφίξεις Αλβανών στην συντριπτική πλειοψηφια τους δεν αφορούν τον τουρισμο..(με την έννοια της διαμονής σε ξενοδοχεία και τις περιηγήσεις).. Έχει καθαρά να κάνει με την κατάργηση της Visa από τον Δεκέμβριο του 2011.. Όλοι όσοι έχουν συγγενείς και δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να τους επισκεφθούν εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρόμαστε για την επισήμανσή σας. Ξέρετε, το θέμα με τις αφίξεις Αλβανών, το παρακολουθούμε πάρα πολλά χρόνια. Ορισμένοι από εμάς, είχαμε αποκαλύψει προ περίπου δωδεκαετίας, από άλλα mediaka μετερίζια τότε, ότι η τότε Στατιστική καταμετρούσε τις εισόδους από Αλβανία ως "αφίξεις" στα σύνορα αλλά κάποιοι στον ΕΟΤ που επεξεργάζονταν τα σχετικά στοιχεία και συνέτασσαν μελέτες, τις καταχώριζαν ως "αφίξεις τουριστών"! Έτσι, επί σειρά ετών, προσέθεταν περίπου 1,2 εκατ. αφίξεις οικονομικών μεταναστών, κατά μέσο όρο, στο σύνολο, "πριμοδοτώντας" τα ποσοστά μεταβολής, για ευνόητους πολιτικούς λόγους. Μετά και τις έντονες αντιδράσεις τουριστικών φορέων, έγινα προσπάθειες αναγωγής του αριθμού αφίξεων από τη συγκεκριμένη χώρα στα τουριστικά μεγέθη και η κατάσταση εξορθολογίστηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστόσο, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι... καιροί άλλαξαν. Και το πάλαι ποτέ ανέκδοτο "Αλβανός τουρίστας", άρχισε να μην είναι καθόλου ανέκδοτο αλλά προοδευτική πραγματικότητα. Είναι μεγάλος ο αριθμός σήμερα των προερχόμενων από την Αλβανία επισκεπτών που έρχονται και κάνουν τουρισμό στην Ελλάδα και ταξίδια αναψυχής σε ελληνικούς προορισμούς...
Άλλωστε μία άφιξη επισκέπτη, μη κατοίκου,μπορεί να έχει πολλές μορφές για να γίνεται αποδεκτή ως σχετική με τουρισμό. Όπως μπορεί να είναι η επίσκεψη σε συγγενείς/φίλους (VFR) ή ακόμα και η ημερήσια επίσκεψη για αγορές και διασκέδαση.
Το λέμε χρόνια τώρα, το επαναλαμβάνουμε ακόμα μία. Τα στατιστικά για τον Τουρισμό μας, έχουν πολλά κενά και σοβαρές "αδυναμίες". Αλλά, αυτά έχουμε και για αυτό προσπαθούμε πάντα να επισημαίνουμε τα "ειδικά" χαρακτηριστικά τους αλλά και το πως επηρεάζουν τη συνολική εικόνα...
Αυτό ακριβώς εννοούσα.. Το θέμα με τις αφίξεις το παρακολουθώ κι εγώ... Έβλεπα να περιλαμβάνονται στις αφιξεις οι επιστροφές των αλβανών μεταναστών από τις καλοκαιρινές διακοπές... (είναι πολύ απλό να το δει κανείς βλέποντας τις αφίξεις στα φυλάκια της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής).. Μάλιστα αν θυμάμαι καλά είχα στείλει και κάποιο μήνυμα τότε στην υπουργό κυρία Πετραλιά για το ζήτημα...Παντως απο την προσωπική μου εμπειρία σαν κάτοικος Θεσσαλονίκης μπορώ να σας επιβεβαιώσω 100% τα παραπάνω γραφόμενα μου... Πρέπει να βρούν τρόπο να έχουν ασφαλή αποτελέσματα μετρήσεων..
ΑπάντησηΔιαγραφή