Κάναμε τον γύρο των επαφών μας και επανερχόμαστε στο ζήτημα του ΟΤΕΚ. Τρία είναι αυτά τα θέματα στα οποία επικεντρώνονται τα ερωτήματα και έχουν να κάνουν με το ζήτημα των Σχολών και της λειτουργίας τους, με το θέμα του προσωπικού του Οργανισμού και των ακινήτων ιδιοκτησίας του που άνετα...
...τα χαρακτηρίζει κανείς “φιλέτα”, υπό το πρίσμα της τουριστικής εκμετάλλευσης.
Ξεκινώντας από το πρώτο, οι διαβεβαιώσεις που μας δίνουν από το ΥΠΟΤ είναι ότι οι Σχολές θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και τα προγράμματα εκπαίδευσης θα υλοποιηθούν κανονικά. Αυτό που ουσιαστικά καταργείται είναι η διοικητική δομή του ΟΤΕΚ και το οργανικό μέρος του θα ενταχθεί σε Διεύθυνση του υπουργείου.
Για το προσωπικό, σύμφωνα με την κεντρική απόφαση και όπως προαναφέραμε, το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες.
Για το τρίτο μέρος, τέλος, εδώ περιμένουμε να δούμε πως θα χειριστούν η κυβέρνηση και το ΥΠΟΤ την “τύχη” τους.
Ως γνωστόν, οι Σχολές σε Ανάβυσσο Αττικής, Ηράκλειο Κρήτης και Περαία Θεσσαλονίκης, στεγάζονται σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και εκτάσεις κυριότητας του Οργανισμού, σε αντίθεση με τις άλλες που στεγάζονται σε εκμισθωμένα ακίνητα.
Όλες οι εκτάσεις είναι παράκτιες και σημαντικής αξίας.
Οι επιλογές είναι βασικά δύο: Οι Σχολές εξακολουθούν να λειτουργούν εκεί και τα ακίνητα μεταβιβάζονται στο Υπουργείο (μεταβίβαση που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση) ή αναζητείται άλλη στέγη για τις Σχολές και τα ακίνητα οδεύουν προς αξιοποίηση μέσω διάθεσης σε ιδιώτες (προκύπτει και ένα σεναριο μεταβίβασης στην ΕΤΑΔ, εδώ).
Το δια ταύτα; Για να μην μακρηγορούμε, η απάντηση βρίσκεται κάπου μεταξύ του “δεν πήγαινε άλλο η κατάσταση” και του αυστηροποιημένου “εντάλματος” περιορισμού του κράτους.
Ταύτα. Εμείς, πάντως, είχαμε και έχουμε άλλη άποψη για την μετεξέλιξη του ΟΤΕΚ και της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, αλλά μάλλον δεν είναι της παρούσης...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου