Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΣΕΤΕ: Εφικτός, όπως πάμε και αν δεν έχουμε "συμβάντα", ο στόχος των 16 εκατ. αφίξεων

Σε ποσοστό 4,6%, ή περίπου 200.000 λιγότερους επισκέπτες, «έκλεισε» η μείωση των αφίξεων στα κύρια αεροδρόμια της χώρας στο α’ εξάμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που επεξεργάζεται ο ΣΕΤΕ και που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Τον Ιούνιο, αύξηση είχαμε σε…

…Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά και Σκιάθο.
Μείωση σε Αθήνα, Ρόδο, Κω, Ηράκλειο, Μύκονο, Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Σάμο και Καβάλα.
Αυτή είναι και η καταγραφή των προορισμών ως προς το εξάμηνο, με διαφοροποιημένα τα ποσοστά: Η Αθήνα μείωση κοντά στο 14,9%, η Ρόδος μείωση κοντά στο 8,9%, η Κως μείωση στο 4,3%, το Ηράκλειο μείωση στο 2,5%, η Ζάκυνθος μείωση στο 8,2%, η Σάμος, η Μύκονος και η Σαντορίνη μείωση 10,5%, 8,6% και 3,6% αντίστοιχα και η Καβάλα μείωση γύρω στο 16,7%.
Στον αντίποδα, η Θεσσαλονίκη αύξηση κοντά στο 7% (οι αφίξεις δεν διαχωρίζονται σε αλλοδαπών-ημεδαπών), η Κέρκυρα αύξηση στο 10,7%, τα Χανιά αύξηση στο 13,1%, η Κεφαλονιά αύξηση 6% και η Σκιάθος αύξηση 6,3%.
Στο «ισοζύγιο» προορισμών, δηλαδή, παρατηρούμε ότι από τους κορυφαίους παραδοσιακούς θερινούς προορισμούς, Κέρκυρα, Χανιά και Κεφαλονιά κινούνται θετικά, ενώ η Θεσσαλονίκη – και κατά προέκταση η Χαλκιδική - παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς τα πραγματικά μεγέθη της εισερχόμενης κίνησης.
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, πάντως, τα μεγέθη αυτά είναι μία «θετική εξέλιξη που αποδεικνύει αφενός μεν, την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού, καθώς επίσης ότι ο στόχος των 16 εκατ. διεθνών αφίξεων για το 2012 (που σημαίνει μείωση περίπου 3% σε σχέση με το 2011) είναι εφικτός, αρκεί να μην έχουμε κανένα συμβάν από αυτά που χαρακτηρίζονται ως «τουριστοαπωθητικά» (δηλαδή, καταλήψεις αρχαιολογικών χώρων, ανταλλαγές μολότοφ με χημικά, αποκλεισμούς λιμένων – αεροδρομίων κλπ)».
Εμείς από την πλευρά μας, διαπιστώνουμε (και έχουμε ήδη κάνει κάποιες αναφορές σε αυτό) ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα στατιστικά "προτρέπουν" σε περαιτέρω διερεύνησή τους, κάτι που όπως μαθαίνουμε, επιχειρούν τοπικοί φορείς και τουριστικοί παράγοντες.
Ίδωμεν…
Τα σχετικά στοιχεία του ΣΕΤΕ, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου