Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Συνέδριο Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου: "Μπαράζ" ανακοινώσεων για τον Τουρισμό


Είπε και τι δεν είπε και εξήγγειλε απόψε, η υπουργός Όλγα, στην εκδήλωση του Ελληνo-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Από τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής γενικών γραμματέων, δημιουργία νέων ξενοδοχειακών καταλυμάτων με συνιδιοκτησία (condos), τη χορήγηση κινήτρων για την απόσυρση παλαιών τουριστικών καταλυμάτων μέχρι και τη προώθηση σημαντικών έργων σε όλη τη χώρα μέσω του ΕΣΠΑ. Και αν φυσικά μιλάμε για άμεση εφαρμογή και...

...υλοποίηση, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η σημερινή ομιλία της υπουργού σηματοδοτεί την αναμενόμενη μετάβαση από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση των έργων.
Για αρχή, η Ο. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε ότι: 
  • Θα συγκροτηθεί μόνιμη Επιτροπή των Γενικών Γραμματέων (της κυβέρνησης) η οποία θα συντονίζει το έργο στο υψηλότερο επίπεδο για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στον τουρισμό και των προβλημάτων που επηρεάζουν το τουριστικό προιόν. 
  • Θα συσταθεί Επιτροπή για θέματα τουρισμού και ελέγχου παραβατικότητας σε κάθε περιφερειακή ενότητα με Πρόεδρο τον Αντιπεριφερειακή και μέλη τους Δημάρχους 
  • Θα αναδιαρθρωθεί η τουριστική αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο
  • Δημόσιας Τάξης. 
  • Σε συνεργασία με τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές θα παρουσιαστεί ένας οδηγός σωστής επικοινωνίας σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης. 

Στο πλαίσιο του Ειδικού Χωροταξικού για τον τουρισμό το υπουργείο έχει αποστείλει τις θέσεις του στο ΥΠΕΚΑ προτείνοντας:
- τη νέα κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου με προσαρμογή των νησιών, του ορεινού χώρου και περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε αναπτυγμένες, αναπτυσσόμενες και προοριζόμενες για ειδικές - εναλλακτικές μορφές τουρισμού  περιοχές. 
- την εισαγωγή της έννοιας των οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων με έμφαση στα χαρακτηριστικά ποιότητας. 
- κατευθύνσεις για την ανάπτυξη οργανωμένων υποδοχέων στο σύνολο σχεδόν του ελληνικού χώρου, με ειδικές προβλέψεις για τα νησιά και τους ορεινούς χώρους.
- κίνητρα για την απόσυρση παλαιών τουριστικών καταλυμάτων. 
- ζώνες ναυσιπλοΐας αναψυχής / κρουαζιέρας στο θαλάσσιο χώρο καθώς και τα κριτήρια για τη χωροθέτηση των τουριστικών λιμένων. 
Το ΥΠΟΤ επεξεργάζεται νομοθετικές παρεμβάσεις για:
- τη δυνατότητα χρονομεριστικής μίσθωσης σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, 
- τις προβλέψεις για σύνθετα τουριστικά καταλύματα με γκολφ, 
- την αντικατάσταση της ειδικής τουριστικής υποδομής σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα με δράσεις ανάδειξης τοπικών στοιχείων ή αξιοποίησης παραδοσιακών κτιρίων ή οικισμών, 
- τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των ΠΟΤΑ, 
- την εισαγωγή ενός νέου τουριστικού προϊόντος: των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels).
Τέλος, σημείωσε ότι με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ προωθεί την ανάπλαση
του Φαληρικού Ορμου με την δημοπράτηση των έργων και τη δημιουργία
συνεδριακού κέντρου που θα συστεγάσει συμπληρωματικές εγκαταστάσεις
όπως τη Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβιλιοθήκη και το Οικολογικό Πάρκο.
Στο ΕΣΠΑ,  εντάσσονται και άλλα έργα υποδομής όπως το ανάκτορο του Αχιλλείου στην Κέρκυρα, το πάρκο οικοανάπτυξης της Λίμνης Καιάφα, το σπήλαιο Διρού, η οικεία Βενιζέλου στα Χανιά, τα καταφύγια τουριστικών σκαφών σε Σύμη Βολισσό Χίου, Μαραθόκαμπο Σάμου και Λιμενάρια Θάσου, το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου καθώς και ο εκσυγχρονισμός των αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.
Όλα αυτά, βεβαίως, τείνουν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που υπήρχαν προ καιρού περί σύνταξης και προώθησης μεγάλου πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που ανέφερε η υπουργός.

1 σχόλιο:

  1. Καθένας με τον πόνο του, θα μου πεις, αλλά δεν είναι ενδιαφέρον ότι πουθενά στην ομιλία δεν υπάρχει αναφορά στον ΕΟΤ;
    (εκτός από μία λέξη για το portal)

    ΑπάντησηΔιαγραφή