Μία πρώτη ειδησεογραφική καταγραφή και θα επανέλθουμε με τα επιμέρους θέματα που προέκυψαν: Οι σημαντικές δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού, παρά την κρίση που μαστίζει την οικονομία της χώρας αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική ξενοδοχία, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της 2ης Γενικής Συνέλευσης του ΞΕΕ σήμερα το μεσημέρι στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Συνέλευση που είχε αθρόα συμμετοχή ξενοδόχων από όλες τις περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία...
...της Τράπεζας της Ελλάδας που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, οι δαπάνες των ξένων τουριστών το 2012 ανήλθαν στα 10,024 δις. ευρώ μειωμένες σε ποσοστό 5% σε σχέση με το 2011. Eπίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα πτώση της τάξης του 7% παρουσίασαν οι διανυκτερεύσεις αλλοδαπών τουριστών φθάνοντας τις 141 εκατ., ενώ οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 15,5 εκατ., σημειώνοντας μείωση 6% συγκριτικά με το 2011.
Παρ’ όλα αυτά, οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων ήταν εξαιρετικά χαμηλές, ενώ συρρικνώθηκε περαιτέρω η περίοδος.
Σύμφωνα με έρευνα πεδίου του ΙΤΕΠ, μολονότι οι πληρότητες τον μήνα Αύγουστο ανέβηκαν σε ποσοστό 0,10% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, τον Μάιο, εξαιτίας και της πολιτικής αβεβαιότητας, έπεσαν σε ποσοστό 6,20%.
Τη μεγαλύτερη μείωση σε πληρότητες στον δυνατό μήνα του ελληνικού τουρισμού, δηλαδή τον Αύγουστο, εμφάνισαν τα νησιά του Αιγαίου με ποσοστό 5,52% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ενώ τον Μάιο τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισε η Αθήνα με -23,38%, λόγω της αβεβαιότητας του προορισμού, και την ακολούθησαν από κοντά τα νησιά του Αιγαίου με ποσοστό -21,05%, γεγονός που αποδίδεται στα ακριβά ναύλα.
Τον Μάιο του 2011 οι πληρότητες των ξενοδοχείων συνολικά και κατά μ.ό. έφθασαν το 45,29%, ενώ τον Αύγουστο στο 77,86%, εξέλιξη που καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι προορισμοί της Αττικής, της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς και της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.
Υψηλά περιθώρια ανόδου έχει ο ελληνικός τουρισμός, δεδομένης της χαμηλής μέσης πληρότητας ουκ ολίγων ξενοδοχειακών μονάδων ακόμη και τον μήνα Αύγουστο. Υπογραμμίζεται ότι υψηλές πληρότητες εμφανίζουν τα νησιά Ιονίου (90,91%), η Κρήτη με 89,06% και τα Δωδεκάνησα με 86,93% (-3,27%).
Τα οικογενειακά καταλύματα (1-20 δωμάτια) κινήθηκαν σε μέσες πληρότητες ύψους 67,4% τον Αύγουστο του 2012 (-1,82%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Τα μικρά ξενοδοχεία (21-50 δωμάτια) τον ίδιο μήνα κινήθηκαν με μέσες πληρότητες 73,51% και οριακή αύξηση 1,32%, τα μεσαία (51-100 δωμάτια) με πληρότητες 73,24% τον Αύγουστο (0,44%), τα μεγάλα (101 δωμάτια και πάνω) με πληρότητες 82,4% και οριακή ποσοστιαία μείωση (0,25%). Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στις μέσες πληρότητες τους τον Μάιο είχαν τα μεσαία ξενοδοχεία με ποσοστιαία πτώση 13,53%.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης, το επίπεδο των ξενοδοχείων στη χώρα σε σχέση με την Ευρώπη είναι εξαιρετικά υψηλό. Σχετική έρευνα του Επιμελητηρίου κατέδειξε υψηλό ποσοστό κάλυψης των κριτηρίων παροχής υπηρεσιών των ελληνικών ξενοδοχείων σε σχέση με το κοινό σύστημα κατάταξης hotel stars union, που εφαρμόζεται σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Τσακίρης επισήμανε ότι μπορεί να επιτευχθεί μείωση του κόστους λειτουργίας με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης από την πολιτεία, κάνοντας το προϊόν πιο ανταγωνιστικό. Επίσης, διαπιστώνεται ότι, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών στα ξενοδοχεία, τόσο καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν αυτά.
Ακόμη, γίνεται εύκολα διακριτό ότι ξενοδοχεία που φιλοξενούν κυρίως Έλληνες τουρίστες αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω της οικονομικής ύφεσης και, συνακόλουθα, της πτώσης της εσωτερικής τουριστικής ζήτησης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακίρης έθιξε:
-Το φλέγον πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας, κυρίως από τη λειτουργία καταλυμάτων εκτός νομιμότητας, τα περισσότερα διαμερίσματα και κατοικίες, τα οποία μάλοιστα διαφημίζονται εκτενώς και στο διαδίκτυο. Χαρακτηριστικά ανέφερε την περίπτωση ενός site που προωθεί και προβάλλει σε ξένους επισκέπτες 1.090 διαμερίσματα στην περιοχή των Αθηνών!
- Την υπέρμετρη επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους, με κυριότερο παράδειγμα το προβλημα με το πετρέλαιο θέρμανσης.
- Τα εργασιακά ζητήματα και τα ασφαλιστικά προβλήματα των ξενοδόχων, ιδίως με το γνωστό πρόβλημα με τον ΟΑΕΕ.
- Το διαιωνιζόμενο μέγα ζήτημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
- Την έλλειψη ρευστότητας.
- Την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και άλλα.
Τέλος, σε πρώτη φάση, η άμβλυνση της εποχικότητας μπορεί να επιτευχθεί με την προσέλκυση τουριστών ηλικίας 55 ετών και άνω, δίνοντας παράλληλα ώθηση στον πολιτιστικό τουρισμό.
Από πλευράς κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Τάσος Λιάσκος, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες τουριστικής πολιτικής, ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, στις σημαντικότερες αγορές ενδιαφέροντος του ελληνικού τουρισμού, αρχής γενομένης από Μ. Βρετανία, Γερμανία και Σκανδιναβία θα ξεκινήσει επικοινωνιακή και διαφημιστική εκστρατεία βάσει της νέας τουριστικής στρατηγικής και αναφέρθηκε εκτενώς στις ρυθμίσεις που προωθούνται με το τουριστικό νομοσχέδιο καθώς και σε άλλες παρεμβάσεις που δρομολογούνται από το ΥΠΟΤ ή συνεργασία με άλλα συναρμόδια υπουργεία.
Στη 2η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ, μεταξύ άλλων, μίλησαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΕΗΤ ΒΑΝΚ Wolfgang Kleeman του πιστωτικού ιδρύματος της Αυστρίας για τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό, η διευθύντρια του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Φρανκφούρτης DR. Brigitte Scheuerle και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας Evgeny Pisarevskiy.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου