Από τις σημαντικότερες αγορές μας η Σερβία - για πολλούς και ευνόητους λόγους - και όχι μόνον λόγω αριθμών και το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα ή διαπίστωση από την επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι της υπουργού Όλγας είναι ότι υπάρχουν σημαντικά...
...περιθώρια ανάπτυξης των τουριστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Το γεγονός ότι η τελευταία συμφωνία κρατάει από το 1959(!), δεν σημαίνει φυσικά ότι ήταν τόσο καλή όσο το ότι ουδείς ασχολήθηκε σοβαρά έκτοτε για να ανεβάσει τις σχέσεις σε ένα νέο επίπεδο.
Ακόμα και όταν καταργήθηκε η απαίτηση visa για τους Σέρβους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., η ευκαιρία αυτή αφέθηκε να λειτουργήσει τρόπον τινά σε “αυτόματο πιλότο”.
Η ουσία είναι ότι με την επίσκεψη της Ο. Κεφαλογιάννη εκκινήθηκε η διαδικασία υπογραφής συμφωνίας ενώ δόθηκε και η συμβολική θεσμική βαρύτητα στην τόσο σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό αυτή αγορά.
Σημειώνουμε ότι την Ελλάδα επισκέπτεται σχεδόν το 10% του Σερβικού πληθυσμού - του συνόλου του πληθυσμού, όχι όσων ταξιδεύουν στο εξωτερικό - και αυτό είναι ένα μερίδιο που δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο, ούτε φυσικά και να θεωρείται και δεδομένο.
Και παρά το γεγονός ότι οι προορισμοί της Β. Ελλάδος έχουν το προβάδισμα στις προτιμήσεις των Σέρβων, είναι σαφές ότι υπάρχει ζήτηση και ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές της χώρας, με άριστες προοπτικές.
Περιμένουμε, επομένως, το follow-up...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου