Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Πολωνία: Μεγάλο ενδιαφέρον για Ελλάδα!


- Αύξηση 39% στις κρατήσεις για την περίοδο του 2013
- Ποιοι προορισμοί ξεχωρίζουν
- Μία "ακτινογραφία" της αγοράς

Το ότι κάποιες συγκεκριμένες αγορές προέλευσης τουριστών μονοπωλούν συχνά την ενημέρωση και τις συζητήσεις μας, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Για αυτό και χαιρόμαστε όταν πέφτουμε πάνω σε στοιχεία και εμπεριστατωμένες ενημερώσεις για αγορές που θεωρούμε λίαν ενδιαφέρουσες όπως αυτή της Πολωνίας. Ήρθε στα χέρια μας μία πολύ καλή ανάλυση από την...

Βαρσοβία
...Πρεσβεία μας στην Πολωνία που πέραν της πληθώρας των πληροφοριών που περιλαμβάνει για την πολωνική τουριστική αγορά των 38,5 εκατ. κατοίκων, καταγράφει τις τελευταίες τάσεις, διατυπώνει εκτιμήσεις για την εξέλιξη της περιόδου και φυσικά αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πολωνών ταξιδιωτών αλλά και το μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης που υπάρχει για την Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης πολωνών Tour Operators (www.pzot.pl) τα οποία και αφορούν κρατήσεις σε charters έως και τις αρχές Φεβρουαρίου, οι πέντε κυριότεροι προορισμοί των πολωνών τουριστών για το 2013 είναι : 
  • η Αίγυπτος με ποσοστό στο σύνολο 18,7% και μείωση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012 κατά 25% (προορισμοί Hurganda, Sharm-El-Sheikh, Marsa Alam, Taba), 
  • η Ελλάδα με ποσοστό 15,3% και αύξηση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012 κατά 39% (προορισμοί Ηράκλειο, Ρόδος, Κέρκυρα, Κως, Ζάκυνθος, Χανιά)
  • η Τουρκία με ποσοστό 13,7% και αύξηση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012 κατά 11% (προορισμοί Αττάλεια και Αλικαρνασσός).
  • η Ισπανία με ποσοστό στο σύνολο 13,2% και μείωση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012 κατά 15% (προορισμοί Teneryfa, Fuerteventura, Lanzarote, Grand Canaria), 
  • και η Ιταλία με ποσοστό 8% και αύξηση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012 κατά 16% (προορισμοί Reggio Calabria, Puglia, Σικελία και Σαρδηνία).

Σημειώνεται επίσης ότι σε Αίγυπτο και Τουρκία, τα all inclusive πακέτα καλύπτουν το 90% των κρατήσεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε Ελλάδα και Ισπανία πέφτει στο 50-60%.
Τέλος και όσον αφορά τα κυριότερα έξι αεροδρόμια/προορισμούς των πολωνικών πτήσεων Charters για το 2013, αυτοί είναι : 
  1. Αττάλεια (αύξηση σε σχέση με το 2012 κατά 16%)
  2. Χουργκάντα (μείωση κατά 33%)
  3. Σαρμ Ελ Σειχ (μείωση κατά 22%)
  4. Τενερίφη (μείωση κατά 24%)
  5. Φουέρτεβεντουρα (μείωση κατά 21%)
  6. Ηράκλειο (αύξηση κατά 8%)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της PZOT τα οποία και αφορούν κρατήσεις σε charters έως και τις αρχές Φεβρουαρίου, πάλι, οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο όσον αφορά στους ελληνικούς προορισμούς βαίνουν ως εξής
  1. Ηράκλειο (+8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012)
  2. Ρόδος (+2%)
  3. Ζάκυνθος (+108%)
  4. Κέρκυρα (+40%)
  5. Χανιά (+48%)
  6. Κως (+46%)
Από τους πιο δημοφιλείς
προορισμούς, τα Χανιά
Προς το παρόν, η μέση τιμή κράτησης για ταξίδια με προορισμό την Ελλάδα είναι περίπου 1.900  ευρώ ανά κράτηση, ενώ η μέση κατά κεφαλήν τιμή ενός ταξιδιού στην Ελλάδα (αεροπορικά εισιτήρια + διαμονή) είναι περίπου 750 Ευρώ, για δέκα διανυκτερεύσεις.
Η τιμή είναι μάλλον υψηλή και μπορεί να εξηγηθεί με βάση τα ακόλουθα χαρακτηριστικά των κρατήσεων: Οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν σε μετακίνηση και διαμονή διάρκειας δύο εβδομάδων σε περίοδο υψηλής ζήτησης (high season), δηλαδή στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου 2013, αφορούν σε οικογένειες με παιδιά και αφορούν σε οικογενειακά δωμάτια σε ξενοδοχεία.
Περαιτέρω σημειώνεται ότι, βασικά ζητούμενα των Πολωνών τουριστών κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα είναι: η πρόσβαση σε παραλίες, θαλάσσια αθλήματα και η αναψυχή, ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι οι πολωνοί τουρίστες ενδιαφέρονται και για επισκέψεις σε τοπικά ιστορικά μνημεία ή περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.
Τέλος σημειώνεται ότι, τα κύρια πολωνικά αεροδρόμια αναχώρησης προς Ελλάδα ήσαν τα αεροδρόμια Βαρσοβίας, Poznan και Katowice.
Τα στοιχεία του 2012
Την τουριστική περίοδο 2011/2012, στην Ελλάδα κατευθύνθηκε ποσοστό 16,6% των επισκεπτών από την Πολωνία (προηγήθηκαν, ως προορισμοί, η Αίγυπτος με  19,1% και η Τουρκία με 17,3%). Η μέση τιμή κράτησης ανήλθε στα 1.500 ευρώ και η μέση τιμή κράτησης/άτομο στα 600 ευρώ.
Κυριότεροι ελληνικοί προορισμοί των πτήσεων charter από την Πολωνία ήταν το Ηράκλειο (24% επί του συνόλου των ελληνικών προορισμών), η Ρόδος (21%), τα Χανιά (14%), η Κέρκυρα (13%), η Κως (11%), η Ζάκυνθος (10%), ενώ με σαφώς μικρότερα ποσοστά ακολουθούν η Καβάλα (1,5%), η Θεσσαλονίκη (1,2%) και η Αθήνα (1%).
Κυριότεροι ελληνικοί προορισμοί των πτήσεων charter στο σύνολο των προορισμών εξωτερικού από την Πολωνία, ήταν το Ηράκλειο (8η θέση και ποσοστό 3,9% επί του συνόλου των επιβατών που μετακινήθηκαν με ναυλωμένες πτήσεις από την Πολωνία προς διεθνείς προορισμούς), η Ρόδος (3,5%), τα Χανιά (2,3%), η Κέρκυρα (2,1%), η Κως (1,9%), η Ζάκυνθος (1,8%), η Καβάλα (0,3%), η Θεσσαλονίκη (0,2%) και η Αθήνα (0,2%).
Ο συνολικός αριθμός των Πολωνών, οι οποίοι και ταξιδεύουν στο εξωτερικό σε ετήσια βάση, ανέρχεται μεταξύ 1,7 και 1,9 εκατ. ατόμων, ενώ το 70% περίπου εξ αυτών (μεταξύ 1,2 και 1,4 εκατ. ατόμων) ταξιδεύουν στο εξωτερικό με σκοπό τον τουρισμό, με το υπόλοιπο 30%  να ταξιδεύει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου