Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Νησιά: 80 εκατ. ευρώ για όλους τους "μικρούς" του Τουρισμού!


- Δάνεια από € 10.000 έως € 30.000, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους 

Τι έγινε (κυβερνητικά) παιδιά; Μάθαμε ότι στο ΥΠΟΤ γίνονται (επιτέλους) πράγματα και πλακώσαμε στις ανακοινώσεις; Κ. Χατζηδάκης και Κ. Μουσουρούλης, έσπευσαν να ανακοινώσουν δράση για την ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων που λειτουργούν στον Τουριστικό τομέα στα νησια, δράση που...

... αναλαμβάνουν, λένε, από κοινού τα Υπουργεία Ναυτιλίας & Αιγαίου, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αν και εμείς ξέρουμε ότι ουσιαστικά κινήθηκε και στήθηκε - και θα "τρέξει" κιόλας - με πρωτοβουλία του “ημέτερου” υπουργείου. 
Ας είναι.
Επί της ουσίας, η δράση, που θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ), με προυπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε κάθε είδους μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον τουρισμό, σε όλα τα νησιά (ενδεικτικά: ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά πρακτορεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα, άλλες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, επιχειρήσεις μεταποίησης τοπικών προϊόντων τουριστικού ενδιαφέροντος, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης κ. ά).
Η δράση αυτή, θα παρέχει δάνεια ύψους από € 10.000 έως € 30.000, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους (ειδικά για τα μικρά νησιά, κάτω των 3100 κατοίκων, μηδενικό επιτόκιο) για την υλοποίηση ενεργειών εκσυγχρονισμού, ανακαίνισης, αισθητικής βελτίωσης και κάλυψης λειτουργικών αναγκών επιχειρηματικής ανάπτυξης των νησιωτικών επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος. Για παράδειγμα, ανανέωση εξοπλισμού, διαμόρφωση-αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προώθηση τοπικών προϊόντων (πχ «Ελληνικό πρωινό»), δικτύωση για προμήθειες και προβολή, διαμόρφωση χώρων υποδοχής τουριστών για παρακολούθηση παραγωγικής διαδικασίας (ενδυνάμωση εμπειρίας τουρίστα), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων, περιβαλλοντική αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και ηλεκτρικών συσκευών κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται η κάλυψη του συνόλου των μικρών επιχειρήσεων, ακόμη και αυτών που δεν καλύπτονται από τα τρέχοντα προγράμματα άμεσων ενισχύσεων προκειμένου, μέσω απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών να δοθούν δάνεια για δαπάνες επενδυτικές και λειτουργικές ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.
Στο πρόγραμμα μπορούν να εντάσσονται τόσο υπό ίδρυση/νέες, όσο και υφιστάμενες επιχειρήσεις.
Οι διαδικασίες χρηματοδότησης προβλέπονται απλοποιημένες, ούτως ώστε να μπορούν να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, χωρίς περιττά έξοδα και χρονοβόρες διαδικασίες. 
Είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτως ώστε να διασφαλιστεί μία καινοτόμος διαδικασία που θα εγγυάται γρήγορα αποτελέσματα  για τους ενδιαφερόμενους.  
Η επίσημη προκήρυξη θα δημοσιοποιηθεί το αργότερο στις 15 Μαρτίου.
Καλό ακούγεται - είχαμε μαζέψει αρκετές πληροφορίες από το ΥΠΟΤ σχετικά αλλά δεν προκάμαμε- να το δούμε και πιο αναλυτικά στην προκήρυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου