Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑΙΠΕΔ: "Κατακυρώθηκε" στην NCH Capital η Κασσιόπη


Είναι ένα ακίνητο πραγματικό “φιλέτο”, σε εξαιρετικά προνομιακή περιοχή, την εξέλιξη του διαγωνισμού την παρακολουθήσαμε ευθύς εξ αρχής, είχαμε επιφυλάξεις για ορισμένα σημεία της και είχαμε κάνει και τον σχολιασμό μας. Το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχτηκε τελικώς...
 
...τη δεσμευτική οικονομική προσφορά του μοναδικού ενδιαφερόμενου, της NCH Capital, για την απόκτηση του 100% των μετοχών Ανώνυμης Εταιρίας Ειδικού Σκοπού, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσει το δικαίωμα της επιφάνειας του ακινήτου στη Κασσιόπη της Κέρκυρας για περίοδο 99 ετών.
Η NCH Capital έχει έδρα την Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με έμφαση στο real estate, την πρωτογενή παραγωγή και το private equity και λειτουργεί 21 επενδυτικά κεφάλαια.
Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490.000 τμ, εκ των οποίων άνω των 320.000 τμ θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και στην υπόλοιπη έκταση, ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 36.000 τμ για ήπια τουριστική ανάπτυξη. 
Ως γνωστόν, η γη θα παραμένει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς η αξιοποίηση θα πραγματοποιηθεί με τον θεσμό της επιφάνειας.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται για την πρώτη άμεση 100% διεθνή επένδυση σε δημόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια, ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν στο οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν στη πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Η επένδυση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή κατά την περίοδο κατασκευής του ακινήτου.
Εντάξει, δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε και ενθουσιασμένοι με την κατάληξη, αλλά και τι άλλο να κάνουμε τώρα;

1 σχόλιο:

  1. Διάτρητη η Μ Π Ε για τον Ερημίτη
    Συγγραφέας ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
    Ημερ. καταχώρησης 3/7/2013 9:47:05 PM
    Κείμενο Κέρκυρα, 6η Μαρτίου 2013
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Διάτρητη η «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» για τον Ερημίτη

    Μετά από εξέταση της «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (στο εξής: Μελέτη) για το σχέδιο πολεοδόμησης του Ερημίτη, όπως δημοσιοποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας θεωρεί κρίσιμες τις παρακάτω συνοπτικές παρατηρήσεις:

    1. Το ΤΑΙΠΕΔ όφειλε βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/2006, άρθρ. 6, παρ. 4 και Ν. 3986/2011) να έχει αποστείλει τη Μελέτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο εντός 20 ημερών από την «1η υποβολή» της τον Απρίλιο του 2012. Δεν το έπραξε, και η παράλειψή του συνιστά παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας «Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης». Η δημοσίευση μόνο της «τροποποίησης» είναι ευτελές τέχνασμα που καταλήγει στο να ζητείται η γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου εκ των υστέρων. Το ότι δεν έγινε (και μάλιστα εμποδίστηκε) η πριν την απόφαση διαβούλευση, συνεπάγεται ακυρότητα της απόφασης.
    http://www.e-ecology.gr/DiscView.asp?mid=2240&forum_id=15&«το να αλλάζεις φωτογραφικά τη νομοθεσία για να βολέψεις επενδύσεις, φέρνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που υποτίθεται ότι θέλεις να επιδιώξεις. Φέρνει ανασφάλεια δικαίου και τελικά όποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα κάνει τι; Συνεννοήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας ή κοιτάζει τι ισχύει πού και με ποιους όρους και που μπορεί να κάνει ότι θέλει. Δεν λες εγώ διάλεξα αυτό και φτιάξε μου τη νομοθεσία που θέλω».

    ΑπάντησηΔιαγραφή