Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

MITT 2013: Τα τελευταία και καλύτερα...


- Mouzenidis Travel: Ισχυρή και ελληνική

- ellinair: Το νέο μεγάλο εγχείρημα του Μ. Μουζενίδη

- Η συνάντηση στη Δούμα

- Επιμένουμε: Προσοχή στα Προξενεία!

Με τα αυτά και με τα άλλα και με αρκετά καλά μηνύματα και εντυπώσεις γενικώς αλλά και “τροφή” για προβληματισμό ως προς τη θέση της Ελλάδας στη ρωσική αγορά, ολοκληρώνεται σήμερα η MITT 2013. Ως συνηθίζουμε, ως κλείσιμο στις αναφορές μας σταχυολογήσαμε κάποια highlights, θετικά και αρνητικά...


...και κάνουμε “λογαριασμό”:
Mouzenidis... power
Μας εντυπωσίασε η δυναμική, ο επαγγελματισμός, η οργάνωση και το πάθος για την Ελλάδα, του Ομίλου Μουζενίδη και όλων των στελεχών του. Την παρουσίαση του προγράμματος και της μπροσούρας (ένας... τόμος περίπου ένα κιλό βάρος!) για το 2013, την περασμένη Τετάρτη, την παρακολούθησαν γύρω στα 500 άτομα, από τουριστικούς παράγοντες της ρωσικής αγοράς, συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, συνεργαζόμενες επιχειρήσεις από άλλες χώρες, τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι, δημοσιογράφοι, μέγα πλήθος.
Η Mouzenidis Travel, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Προξενείου μας στη Μόσχα, είναι πια ο τουριστικός οργανισμός με τη μεγαλύτερη διακίνηση επισκεπτών προς την Ελλάδα από τη Ρωσία και τις γειτονικές της αγορές, πλησιάζοντας τα 300.000 άτομα.
Οι εκπρόσωποι των ελληνικών προορισμών έκαναν παρουσιάσεις των περιοχών τους, έγιναν κληρώσεις ταξιδιών και παρουσιάστηκαν και κάποια νέα σχέδια.
Η ellinair
Μεταξύ αυτών, έγιναν οι πρώτες πιο συγκεκριμένες αναφορές στη σύσταση αεροπορικής εταιρείας, υπό την επωνυμία ellinair, ένα από τα οράματα, επί χρόνια, του Μπόρις Μουζενίδη, το οποίο όραμα, όπως όλα δείχνουν βρίσκεται κοντά στην υλοποίηση. Η σχετική απόφαση ελήφθη πριν από μήνες και το τελευταίο διάστημα η σχετική “είδηση” κυκλοφόρησε πολύ μεταξύ των συνεργατών της εταιρείας στην Ελλάδα, μετά και από μία αναφορά στο λογότυπό της.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου, Αλέξανδρο Τσαντικίδη, αν όλα πάνε καλά, η εταιρεία θα ξεκινήσει πτήσεις εντός του α΄εξαμήνου του 2013, από τη Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και δύο περιφερειακές πόλεις της Ρωσίας, σε εποχιακή βάση. 
Βάση για την ellinair, θα είναι το αεροδρόμιο “Μακεδονία” στη Θεσσαλονίκη και αρχικά η εταιρεία θα χρησιμοποιεί Airbus A320 σε διαμόρφωση 160-165 θέσεων, με business-class.  
Όπως εξήγησε ο κ. Τσαντικίδης, η ανάγκη κάλυψη της ζήτησης των πελατών της Mouzenidis Travel αναγκάζει την εταιρεία να χρησιμοποιεί εκατοντάδες πτήσεις διαφορετικών αεροπορικών εταιρειών, έργο δύσκολο και απαιτητικό, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην απόφαση να δημιουργήσει τη δική της αεροπορική εταιρεία, η οποία θα προσφέρει δελεαστικές τιμές και καλές υπηρεσίες.
Ο σχεδιασμός είναι το 2014, η ellinair να διακινεί περίπου το 30% της πελατείας της Mouzenidis Travel. 
Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές και καθοριστικές λεπτομέρειες και αφού θα έχει προχωρήσει προς το τέλος της η απαιτούμενη διαδικασία αδειοδοτήσεων (έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κινήσεις) το όλο εγχείρημα θα παρουσιαστεί επίσημα, στη Θεσσαλονίκη.
Στη Δούμα
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η σύσκεψη που έγινε στη Δούμα, μεταξύ του γ.γ. Τουρισμού Τ. Λιάσκου, του Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα Μ. Σπινέλλη και της Χ. Τετράδη που εκπροσωπούσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνοτήτων της Κάτω Βουλής, G. Safaraliev, τον γνωστό μας στην Ελλάδα Ε. Pisarevsky, επικεφαλής του Rostourism και μέλη της Ένωσης Πανεπιστημίων Τουρισμού της Ρωσίας, τον A. Fedulin, Πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου της Ρωσίας (Τουρισμού και Υπηρεσιών) και A. Yandovsky, Πρύτανη Πανεπιστημίου Μόσχας (ομοίως Τουρισμού και Υπηρεσιών). 
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τουριστική εκπαίδευση και οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, κυρίως ως προς την παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα προς τη Ρωσία και την ανάγκη βελτίωσης του επιπέδου τουριστική εκπαίδευσης στη Ρωσία.
Διήρκεσε περίπου δύο ώρες, καταγράφηκαν απόψεις, στοιχεία και ανάγκες και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνέχεια απί των συζητηθέντων σε πολιτικό επίπεδο το αμέσως επόμενο διάστημα και ένταξη του θέματος αυτού στην ατζέντα των διμερών υπουργικών συναντήσεων.
Τη συνάντηση παρακολούθησαν στελέχη και άλλων Πανεπιστημιακών Σχολών, καθώς και σπουδαστές τους.
Και ολίγος προβληματισμός:
Έχουμε κουραστεί να γράφουμε ότι καθοριστικός παράγοντας για την θετική εξέλιξη της χρονιάς από τη Ρωσία και τις άλλες σημαντικές αγορές -Ουκρανία, Λευκορωσία κ.λπ- θα είναι ο τρόπος λειτουργίας και αποτελεσματικότητας των Προξενείων.
Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρουμε τρεις περιπτώσεις προξενείων, για τα οποία δεχθήκαμε κάποιες πληροφορίες που καταμαρτυρούν τι εννοούμε. Στο Νοβοροσσίσκ, ας πούμε, αληθεύει ότι έκλεισε το Προξενείο για τρεις μέρες, λόγω αλλαγής των Προξένων; Και με αρκετά αιτήματα για visa να εκκρεμούν καθώς υπήρχαν πτήσεις για Ελλάδα εκείνο το διάστημα;
Για το Κίεβο, έχουμε τοποθετηθεί πλειστάκις. Μακάρι να διαψευστούμε και να μην διαταραχθεί η εξαιρετική απόδοση του Προξενείου κατά το 2012. Όσο για την Οδησσό, μαθαίνουμε διάφορα και θα επανέλθουμε...
Ταύτα και του χρόνου, καλύτερα!
Δούμα: Φυσικά, τo Tourism Lobby
ήταν και αυτό εκεί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου