Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ε.Ε.: Η "ακτινογραφία" των θεωρήσεων το 2013

Περίπου 17,2 εκατ. αιτήσεις για χορήγηση θεωρήσεων υποβλήθηκαν το 2013 για είσοδο στις χώρες της Συνθήκης Schengen, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής, εκ των οποίων εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν 16,14 εκατ. θεωρήσεις. Όπως δείχνουν τα στοιχεία αυτά…




…ο μεγαλύτερος, μακράν, αριθμός αιτήσεων για visa προέρχεται από τη Ρωσία, με σχεδόν επτά εκατ. αιτήσεις το 2013 και με γεωμετρική αύξηση την τελευταία πενταετία, καθώς το 2009 υποβλήθηκαν μόλις 3,2 εκατ. αιτήματα για χορήγηση visa.

Δεύτερη χώρα ως προς τις αιτήσεις για visa είναι η Ουκρανία με περίπου 1,5 εκατ. το 2013 και ακολουθεί η Κίνα με κάτι λιγότερο από 1,5 εκατ. αιτήματα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Τουρκία με περίπου 780.000 αιτήματα και η Λευκορωσία με περίπου 778.000.
Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., το 2013 η Γαλλία υποδέχθηκε και χορήγησε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων και θεωρήσεων και ακολουθούν η Ιταλία και η Γερμανία με σχεδόν ίδια επίπεδα θεωρήσεων, η Φιλανδία και η Ελλάδα.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας έχει την καλύτερη αναλογία αιτημάτων και εγκρίσεων χορηγήσεων (δηλαδή ποσοστό απόρριψης) 1,485 εκατ. και 1,465 εκατ. αντίστοιχα.
Ο αριθμός αυτός, αρχικά μας φαίνεται μικρός σε σχέση με τους επισκέπτες που είχαμε πέρυσι από χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία κ.α.. 
Μία εξήγηση είναι ότι στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται και οι κάτοχοι visa πολλαπλών εισόδων και προφανώς δεν περιλαμβάνονται και οι θεωρήσεις μικρής διάρκειας που χορηγούνται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για τους Τούρκους επισκέπτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου