Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Αδειοδότηση "οικονομικής δραστηριότητας": Αρχή με μία υπεύθυνη δήλωση, φορείς "αξιολόγησης συμμόρφωσης", πιστοποίηση και άλλα (νέα) τινά...

Ενδιαφέρον και με αρκετές καινοτομίες, αν μη τι άλλο, το νομοσχέδιο για την “Απλούστευση αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας”. Το σχέδιο νόμου, βασικά προδιαγράφει το γενικότερο πλαίσιο αδειοδοτήσεων και έγκρισης λειτουργίας για...

...ένδεκα πεδία δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων η 6η Ομάδα που περιλαμβάνει “Τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπτυξης, κτηριακού τομέα, αθλητισμού και αναψυχής” με 26 οικονομικές δραστηριότητες.
Είναι σαφές ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να ακολουθήσει ένα “πακέτο” Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων, σε διάστημα οκτώ μηνών, με το οποίο θα εξειδικευθούν όλες οι γενικές κατευθύνσεις και προκύψουν οι προδιαγραφές, οι διαδικασίες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ανά ομάδα και υποκατηγορία οικονομικής δραστηριότητας. Η γενική αρχή, πάντως, είναι ότι η έναρξη της όλης διαδικασίας μπορεί να γίνεται με μία υπεύθυνη δήλωση…
Στο γενικό του πνεύμα, το σχέδιο νόμου πράγματι εισάγει πρωτόγνωρες έννοιες και διαδικασίες, εξαιρετικά απλουστευμένες σε σύγκριση με τα υφιστάμενα πλαίσια, με πρόβλεψη για διαδικασίες αποκλειστικά μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και με σχεδόν πλήρη εξάλειψη περιορισμών.
Σε πολλές περιπτώσεις οικονομικών δραστηριοτήτων θα διαμορφωθουν κάποια ελάχιστα “πρότυπα” και θα απαιτείται η συμμόρφωσή τους σε αυτά, αφού προηγουμένως υπάρχει “πιστοποίηση” από ιδιωτικούς ή δημόσιους οργανισμούς αξιολόγησης συμμόρφωσης που θα πρέπει να έχουν διαπιστευθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Υποδομών Ποιότητας. 
Μία άλλη έννοια που εισάγεται είναι οι Οργανωμένοι Υποδοχείς Δραστηριοτήτων. Στο σχετικό άρθρο μάλιστα που αναφέρονται ενδεικτικά τέτοιοι Υποδοχείς, είχαν περιληφθεί και οι ΠΟΤΑ, αλλά η σχετική αναφορά έχει σβηστεί χειρογράφως στο κείμενο του Νομοσχεδίου…
Διαβάσαμε επίσης ότι οι αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση εγκρίσεων λειτουργίας θα είναι οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφέρειες και Επιμελητήρια, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο Π.Δ. που θα εκδοθεί.
Είναι ξεκάθαρο ότι όλα αυτά και όσα έπονται αφορούν άμεσα και τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά απομένει να δούμε στη συνέχεια, με τα Π.Δ. και τις Υπουργικές Αποφάσεις την προσαρμογή και την εξειδίκευση.

Το νομοσχέδιο μπορείτε να το δείτε ολόκληρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου