Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Η "ακτινογραφία" της επένδυσης στο Ελληνικό, οι αριθμοί και τα μεγέθη

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από αύριο», έλεγε και ξαναέλεγε στη σημερινη εκδήλωση για την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου για την έκταση του Ελληνικού ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, αλλά κατά τα φαινόμενα και κατά πάσα πιθανότητα, η υλοποίηση της κολοσσιαίας επένδυσης με τα πολυτελή resort, δεν…




…θα έχει ξεκινήσει πριν από το 2016. 
Το Ελληνικό Δημόσιο έχει περιθώριο δύο χρόνων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων και φαίνεται πως το περιθώριο αυτό θα εξαντληθεί, καθώς η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στη συνέχεια να εκδοθεί το απαιτούμενο προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης και η σύμβαση να εγκριθεί από τη Βουλή.
Όπως επισήμανε ο κ. Αθανασίου, αναλύοντας περαιτέρω τα τρία αυτά στάδια, το επόμενο βήμα είναι η επικύρωση από το ελεγκτικό συνέδριο του σχετικού φακέλου, ο οποίος «τρείς μήνες μετά την ανακήρυξη της Lamda Development από το ΤΑΙΠΕΔ ως του προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ» δεν έχει ακόμη κατατεθεί. 
Ωστόσο, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η εταιρία, ο φάκελος αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας. 
Θα ακολουθήσει η κατάθεση των περιβαλλοντικών μελετών στο ΣτΕ – η οποία, όπως είπε, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τον Μάρτιο – και στη συνέχεια η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, και τελικό στάδιο, πριν από αυτό της έκδοσης των οικοδομικών αδειών, είναι η επικύρωση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή.
Το project, ως γνωστόν είναι εντυπωσιακό στις αναπτύξεις του:
Πέντε πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα με περισσότερες από 2.500 κλίνες, γύρω στα 4 ή 5 εμβληματικά για την αρχιτεκτονική τους κτίρια, εκθεσιακά και κέντρα ψυχαγωγίας, θεματικό πάρκο που θα περιλαμβάνει αθλητικές και εμπορικές εγκαταστάσεις, μουσεία καθώς και διεθνές ιατρικό και εκπαιδευτικό κέντρο. 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρίας το σύνολο της έκτασης των 6,2 εκατ. τ.μ. που θα περιλαμβάνει το περίφημο μητροπολιτικό πάρκο, επιφάνειας 2 εκατ. τ.μ., θα προσελκύει ετησίως στην Αθήνα επιπλέον 1 εκατ. ξένους τουρίστες, οι οποίοι θα προέρχονται από παραδοσιακές αλλά και νέες αγορές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας ξενοδοχειακών συμβούλων HVS, κ. Russel Kett, το Μητροπολιτικό Πάρκο αναμένεται να αυξήσει τη μέση διαμονή τουριστών στην Αθήνα από την 1,9 ημέρα στις 2,5, συνεισφέροντας στην ετήσια επισκεψιμότητα της ελληνικής πρωτεύουσας με 1 εκατ. ξένους τουρίστες αλλά και 1,5 εκατ. επισκεπτών.
Ο κ. Kett έκανε γνωστό πως έχει ήδη συνταχθεί προκαταρτική εκτίμηση για τον τύπο των υποδομών φιλοξενίας που προτείνονται. Πρόκειται για πέντε συνολικά ξενοδοχεία 2.500 κλινών (εκ των οποίων το ένα 130 κλινών στην περιοχή του Αγ. Κοσμά και άλλα δύο 270 κλινών στην περιοχή Τουριστικής Μαρίνας Σκαφών Αναψυχής), χρήσεις τουρισμού-αναψυχής, θεματικά πάρκα, μουσεία, εμπορικές δραστηριότητες, αθλητικές εγκαταστάσεις και οικιστικές αναπτύξεις. Εκτός από τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, στα σχέδια προβλέπονται και χρήσεις αναψυχής και εμπορίου συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, υπεραγορές καθώς και πρότυπες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, νέο γήπεδο golf, αξιοποίηση του ολυμπιακού κέντρου canoe kayak). Όπως είπε ο πρόεδρος της HVS, προβλέπεται η κατανομή 30.000 τ.μ. σε εκθεσιακούς και χώρους ψυχαγωγίας.
Στο παραλιακό μέτωπο προτείνεται επίσης η δημιουργία συνεχόμενης αμμώδους παραλίας μήκους μεγαλύτερης του 1 χλμ. και πλάτους περίπου 50 μ. στην περιοχή του Αγ. Κοσμά, νέας μαρίνας για την εξυπηρέτηση μικρών σκαφών και σύνοδες εκπαιδευτικές χρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός διεθνούς Ενυδρείου, η ανέγερση ενός τοπόσημου υψηλής αρχιτεκτονικής σχεδίασης που θα στεγάσει διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών, ενώ στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Αγ. Κοσμά προβλέπεται ήπια οικιστική ανάπτυξη μονοκατοικιών αλλά και διαμερισμάτων. 
Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, βάσει του μεγέθους της αξιοποιήσιμης επιφάνειας, το κόστος (παραχώρησης) ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται στα 800 ευρώ.
«Σήμερα στην περιοχή το κόστος αγοράς ενός οικοπέδου δεν ξεπερνάει τα 300 ευρώ ανά τ.μ.» σημείωσε (Και ήταν ένα σημείο αυτό το οποίο προκάλεσε πολλά σχόλια και συζητήσεις αργότερα...).

Επιπρόσθετα, εντός της έκτασης προβλέπεται η ανάπτυξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και campus στέγασης φοιτητών, διεθνών ιδρυμάτων υγείας και έρευνας καθώς και ενός πρότυπου Επιχειρηματικού Πάρκου. 
Ως προς τις θέσεις εργασίας, σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις και με την πλήρη ανάπτυξη των τουριστικών και εμπορικών χρήσεων, προβλέπονται 50.000 θέσεις εργασίας. 
“Ήδη, δεχόμαστε βιογραφικά από πολλές ειδικότητες, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, από τον τομέα μάρκετινγκ και διαφήμισης και από δεκάδες άλλες ειδικότητες, από νέους αλλά και καταξιωμένους επιστήμονες», σημείωσε ο κ. Αθανασίου.
Το ύψος της άμεσης επένδυσης φτάνει συνολικά τα 2,1 δισ. ευρώ, και αντιστοιχεί, αθροιστικά, σε ποσό ύψους 915 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκε για την αγορά των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. για 99 έτη και σε άλλα 1,2 δισ. ευρώ που θα κοστίσει η υλοποίηση των έργων υποδομών. 
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, θα επενδυθούν 3 δισ. ευρώ τα πρώτα 3-5 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων οι εισροές θα είναι μηδενικές.
Οι υποδομές που προαναφέρθηκαν είναι:
-η κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου
-υποδομές για δρόμους-δίκτυα κοινής ωφελείας
-κοινόχρηστοι χώροι
-παράκαμψη και υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος
-έργα σύνδεσης τραμ-μετρό.
Επίσης, η αναμενόμενη συμβολή του έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας θα είναι της τάξης του 2% στο τέλος της περιόδου του έργου, ενώ τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο στην 25ετή επενδυτική δραστηριότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. αντιστοιχούν σε φόρους 5 δισ. ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές 5,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, εάν η απόδοση της επένδυσης ξεπεράσει το 15%, το Δημόσιο θα εισπράττει 30%  επί των κερδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου