Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Κίνηση από Ρωσία: Ο "γρίφος" καλά κρατεί, ποια είναι τα νέα δεδομένα...

Είναι λογικό και επόμενο, πολλοί να ασχολούνται και να προβληματίζονται φέτος και ειδικά αυτό το διάστημα με την εξέλιξη της κίνησης από τη ρωσική αγορά. Εκτιμήσεις, ποσοστά και σχόλια, δίνουν και παίρνουν για το πως εξελίσσονται οι κρατήσεις και η κίνηση, αλλά για το τι ακριβώς συμβαίνει…


…ή θα συμβεί, ελάχιστοι είναι σε θέση να δώσουν ακριβή εικόνα.
Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα που όλοι αναζητάμε είναι σύνθετη και με πολλές πτυχές και παραμέτρους. Κοινή συνισταμένη και διαπίστωση παραμένει το αυξημένο κόστος που έχει προκύψει από τη διολίσθηση του ρουβλίου, με άμεσο αντίκτυπο στις ταξιδιωτικές και καταναλωτικές συνήθειες της πλειονότητας των Ρώσων που θέλουν να ταξιδέψουν φέτος για διακοπές, σε προορισμούς του εξωτερικού.
Στη χώρα μας, οι περισσότεροι, tour operators και ξενοδόχοι, μιλούν για μεγάλη μείωση, το ποσοστό της οποίας ποικίλει ανά προορισμό και περιοχή προέλευσης από τη Ρωσία.
Είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις μέσες εισοδηματικές τάξεις των Ρώσων, από όπου προέρχεται και ο κύριος όγκος της πελατείας μας, ενώ στις υψηλότερες, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη.
Τα πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν για φέτος, είναι ο αριθμός των θεωρήσεων που έχει εκδώσει το Προξενείο μας στη Μόσχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά - που έβγαλε ο φίλος μας ο “χρήμας” εδώ - στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαίου, καταγράφεται μία αύξηση στον αριθμό των χορηγήσεων της τάξης του 2,18% και ειδικά τον Μάιο, πάνω από 6%. Οι δε θεωρήσεις visa πολλαπλών εισόδων σημειώνουν σημαντική αύξηση που φθάνει στο 24%.
Παράλληλα, τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου για το πρώτο τρίμηνο, δείχνουν αύξηση 100% στις αφίξεις Ρώσων και 91,7% στις εισπράξεις! Περιμένουμε φυσικά τα σχετικά στοιχεία και για το τετράμηνο για να δούμε περισσότερα.
Γενικά, οι εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων είναι ότι φέτος θα έχουμε μείωση από τη Ρωσία και ότι η μείωση αυτή θα είναι μεταξύ του 5% και 10%.
Έχουμε και λέμε:
  • Οι tour operators μιλούν για κάθετη υποχώρηση της ζήτησης και φυσικά ζητούν γενναίες υποχωρήσεις στις τιμές από τους ξενοδόχους.
  • Οι αεροπορικές θέσεις/πτήσεις/slots που είχαν δεσμευθεί για φέτος, ήταν αυξημένες κατά περίπου 21%, μέσο όρο.
  • Οι Ξενοδόχοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κάνουν λόγο για μείωση της κίνησης κατά περίπου 20%-25%, μεσοσταθμικά, καθώς η μείωση ποικίλει ανά tour operator και περιοχή.
  • Το Προξενείο δίνει αύξηση στη χορήγηση θεωρήσεων, μέχρι και τα τέλη Μαίου, 2,2%.
  • Η ΤτΕ δίνει αύξηση 100% μέχρι και τα τέλη Μαρτίου.
  • Τα στοιχεία από τα περιφερειακά αεροδρόμια, δείχνουν μικτή εικόνα, αλλού με μικρή μείωση ή αφίξεις περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και αλλού μικρή αύξηση.

Τι στο καλό συμβαίνει, λοιπόν;
Να τα πιάσουμε ένα-ένα. 
  • Οι tour operators, αφενός μεν είχαν δεσμεύσει μεγάλο αριθμό αεροπορικών θέσεων και δωματίων (πολλά guarantee) αφετέρου δε, δημιούργησαν και μεγάλο αριθμό πακέτων. Με την υποχώρηση της ζήτησης, από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο και μετά, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τα δεσμευμένα και έχουν προχωρήσει σε πρωτοφανή μείωση τιμών και dumping, απλά και μόνο για να καλύψουν θέσεις και δωμάτια και έστω κάποιο μέρος του κόστους και των απωλειών τους.
  • Οι ξενοδόχοι, ιδίως εκείνοι που είχαν ανοιχθεί περισσότερο στη ρωσική αγορά, έχουν όντως προβλήματα υπό την έννοια δωματίων που δεν καλύπτονται και διανυκτερεύσεων που μειώνονται. Πολλοί ανακατανέμουν τα δωμάτια που δεν καλύπτονται από τους ρωσικούς tour operators σε πελάτες από άλλες αγορές. Αυτή η διαδικασία, όμως, έχει πολλές πιθανές επιπλοκές και σε τελική ανάλυση εξαρτάται από το ισοστάθμιζα που επιχειρείται με τις άλλες αγορές προέλευσης και την καλή διάθεση των εκεί tour operators. Και ας μην πιάσουμε ακόμα το θέμα της εξόφλησης των οφειλών…
  • Η αναντιστοιχία εκτιμήσεων κρατήσεων και αριθμού χορηγήσεων, μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει με το γεγονός ότι, πρώτον, πολλοί Ρώσοι που έχουν visa πολλαπλών εισόδων, δεν ταξιδεύουν ή κάνουν λιγότερα ταξίδια φέτος. Ας μην ξεχνάμε ότι το 1,3 εκατ. αφίξεις που είχαμε πέρυσι, δεν αφορά μεμονωμένα “κεφάλια” αλλά εισόδους στη χώρα. Ενας Ρώσος που π.χ. ταξιδεύει δύο ή και τρεις φορές στη χώρα μας, στατιστικά δίνει και ανάλογες αφίξεις. Αν ο συγκεκριμένος δεν ταξιδέψει φέτος ή κάνει λιγότερα ταξίδια, αυτό αντανακλά άμεσα και πολλαπλάσια στον αριθμό των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων.
  • Όσο για τα στατιστικά της ΤτΕ, ακριβέστερη εικόνα θα δώσουν τα στοιχεία από τον Μάιο και μετά.

Και δύο τάσεις που εντοπίσαμε: 
Πρώτον, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πολλών Ρώσων που έρχονται αυτό το διάστημα, όπως μας αναφέρουν αρκετοί ξενοδόχοι, είναι πραγματικά πολύ χαμηλά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της καταβαράθρωσης των τιμών.
Δεύτερον, προκύπτουν Ρώσοι που έρχονται στην Ελλάδα για… διήμερα και τριήμερα. Για Σαββατοκύριακο, ας το πούμε έτσι. Αυτό, υπό ορισμένες προυποθέσεις θα μπορούσε να είναι και ενδιαφέρον, αλλά σε αυτήν τη φάση, έχει επίδραση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων.
Αυτά είναι τα δεδομένα, όπως τα επικαιροποιήσαμε τις τελευταίες μέρες.

Τα συμπεράσματα δικά σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου