Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Της Ημέρας: Ολίγος... online "ηλεκτρισμός" σε σχέσεις ξενοδοχείων και tour operators

Αγαπητό μου lobby,

όπως ξέρεις, αυτήν την περίοδο ξεκινάνε και οι πρώτες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους tour operators για τα συμβόλαια και τις συμφωνίες της επόμενης περιόδου. Γενικά, όλοι ξέρουμε ότι οι μεγάλοι tour operators έχουν ένα-δύο θεματάκια στις σχέσεις τους με τους ξενοδόχους και τους προορισμούς…


…όπως είναι π.χ. οι επιδοτήσεις στις αεροπικές εταιρείες low cost και δεν χάνουν φυσικά ευκαιρία να τα θέτουν κάθε τόσο, άλλοι πιο “ανοικτά”, άλλοι πιο μεθοδικά.
Αυτό που πήρε το αυτί μου αυτές τις μέρες, είναι ότι από ορισμένους tour operators τίθεται πια πολύ πιο έντονα στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζονται ή πρόκειται να συνεργαστούν, το θέμα των συνεργασιών των ξενοδοχείων με τις μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικών κρατήσεων.
Είναι αρκετές, ήδη, φέτος, οι περιπτώσεις τουριστικών οργανισμών που δηλώνουν δυσαρέσκεια προς συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, επειδή θεωρούν ότι προσφέρουν μεγάλο αριθμό δωματίων - με χαμηλότερες τιμές εννοείται - μέσω των γνωστών portals, δημιουργώντας τους, κατά δήλωσή τους, προβλήματα με τους πελάτες τους.
Άλλοι το θέτουν πιο κομψά και με διάθεση συζήτησης, άλλοι ωμά και ξεκάθαρα. Όπως για παράδειγμα μεγάλος tour operator από μεγάλη αγορά της Δυτικής Ευρώπης, που όπως άκουσα, βάζει ως όρο συμφωνίας με ξενοδοχεία να μην συνεργάζονται καθόλου με τέτοιες εταιρείες ηλεκτρονικών κρατήσεων! Και όταν λέμε καθόλου, εννοούν καθόλου, ούτε καν με κάποιο μικρό ποσοστό του δυναμικού τους!
Η επιλογή του ξενοδόχου απέναντι σε μία τέτοια στάση, είναι ή να μην δεχθεί τον όρο και να μείνει εκτός προγράμματος του συγκεκριμένου tour operator, ή προφανώς, να του δώσει ακόμα πιο χαμηλές τιμές.
Παρανοϊκό ακούγεται, αλλά εγώ προσωπικά το βλέπω ως μία πρώτη εκδήλωση ενός πολέμου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και που σε διάφορες χώρες έχει και διαφορετικές πτυχές και εκφάνσεις (βλέπε την υπόθεση του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών εναντίον της booking.com).
Δεν ξέρω σε τι έκταση συμβαίνει αυτό σήμερα, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποια πρώτα συγκεκριμένα περιστατικά.
Για να δούμε που και πως θα πάει και τούτο το φαινόμενο…
Με αγάπη (ηλεκτρική)

angel


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου