Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Έσοδα ΦΠΑ: Δικαίωση του τουριστικού κόσμου για τους μειωμένους συντελεστές

Καλό είναι σε θέματα που έχουν δοθεί μάχες και επειδή είχαν γραφτεί και σχολιαστεί διάφορα, να επανερχόμαστε με τα αποτελέσματα ανά χείρας. Τα στοιχεία για τα έσοδα από ΦΠΑ και τα αντίστοιχα για την εκτέλεση του προυπολογισμού, δείχνουν ότι όχι απλώς δεν υπήρξε μείωση εσόδων από την…


…εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση - πέραν του μειωμένου ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής - αλλά τουναντίον, υπάρχει και αυξητική τάση των εισπράξεων και ενίσχυση της κατανάλωσης. Είναι δε σαφές ότι όσο προχωρεί η τουριστική περίοδος, τόσο θα επιβεβαιώνεται και να ενισχύεται η αυξητική αυτή τάση.
Πέραν του ότι έχουμε μία μεγάλη δικαίωση του τουριστικού κόσμου που άσκησε μεγάλες πιέσεις προκειμένου να δεχθεί η Τρόϊκα τη μείωση του συντελεστή στην εστίαση - μεταξύ μας, δόθηκε και μία σχετική μάχη προκειμένου να πειστούν πρώτα και οι εδώ ιθύνοντες νόες στο ΥΠΟΙΚ και στο Μαξίμου - με αυτά τα αποτελέσματα ενισχύονται και τα επιχειρήμαρα της ελληνικής πλευράς για συνέχεια του μέτρου των μειωμένων συντελεστών και για την περίοδο του 2015.
Από την άλλη πλευρά, από τα ίδια στοιχεία φαίνεται και η παταγώδης αποτυχία του μέτρου με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο εκτός από τον πασιφανή κοινωνικό αντίκτυπο, έχει πλήξει βαριά και την τουριστική αγορά της χειμερινής περιόδου.
Μένουμε με την ελπίδα ότι οι αρμόδιοι, εντός και εκτός Ελλάδας, θα συνειδητοποιήσουν το λάθος και θα προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις.

Για την ιστορία, στην έκθεση της ΤτΕ, γενικά για το ΦΠΑ επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και τον περιορισμό του παραγωγικού κενού και με αμετάβλητους συντελεστές ΦΠΑ την περίοδο 2014-2016, εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να προκύψει σωρευτική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ (tax buoyancy effects) κατά περίπου 1,4 δισεκ. ευρώ (ή 0,8% του 2013), που μπορεί να είναι και μεγαλύτερη εφόσον η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας επιτευχθεί γρηγορότερα.
Στην αύξηση αυτή δεν περιλαμβάνονται επιπλέον έσοδα που μπορεί να προκύψουν λόγω βελτίωσης της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην κάνουμε και μία αναφορά στις επισημάνσεις που υπάρχουν στην πρόσφατη έκθεση της Τρόϊκας, σχετικά με την ανάγκη "εξορθολογισμού" των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν στη χώρα. Στο παρελθόν, ΔΝΤ και Τρόϊκα είχαν πιέσει για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά, αλλά ποτέ δεν είδαν και με καλό μάτι, τον συντελεστή 6,5% στις υπηρεσίες διαμονής, στα βιβλία κ.λπ.
Εδώ χρειάζεται μία κάποια προσοχή... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου