Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Νομοσχέδιο Τουρισμού ΙΙ: Δυνατότητα πώλησης ή μίσθωσης των τουριστικών κατοικιών, με τη λήψη των οικοδομικών αδειών


- Condos: Μετατροπή και υφιστάμενων που δεν λειτουργούν και πέραν της 5ετίας.
- Οι προβλέψεις για τον συντελεστή δόμησης

Λίγες αριθμητικά, πλην μεγάλης σημασίας τροποποιήσεις για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, κατ΄αρχάς…


… για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, που περιλαμβάνουν και τουριστικές κατοικίες, αποσαφηνίζεται ότι για την σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών, δεν απαιτείται να έχουν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες, όπως όριζε ο Ν. 4002/2011, αλλά να έχουν υποβληθεί στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης τα απαιτούμενα αρχιτεκτονικά σχέδια για το σύνολο του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, σύμφωνα με τα οποία οι κοινόχρηστοι χώροι και εγκαταστάσεις καλύπτουν, με βάση τις ισχύουσες προδιαγραφές, τις απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση της συνολικής δυναμικότητας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών.
Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται ότι κατά την συμβολαιογραφική πράξη σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών θα περιγραφούν οι διηρημένες ιδιοκτησίες σύμφωνα με τα υποβληθέντα αρχιτεκτονικά σχέδια.
Επίσης, με την μέχρι σήμερα ισχύουσα ρύθμιση προβλεπόταν ότι προκειμένου να καταρτισθούν συμβάσεις πώλησης ή μακροχρόνιας εκμίσθωσης των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και να έχει χορηγηθεί το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ξενοδοχείου και της ειδικής τουριστικής υποδομής, ρύθμιση η οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού, έχει αποδειχθεί από την εφαρμογή της ως “δυσλειτουργική και αποθαρρυντική για την προώθηση του νέου προϊόντος”. 
Με προτεινόμενη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα κατάρτισης της σχετικής σύμβασης πώλησης ή μακροχρόνιας μίσθωσης των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών αμέσως μετά την έκδοση των αδειών δόμησης και των λοιπών απαιτούμενων για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών εγκρίσεων, που αφορούν το ξενοδοχειακό κατάλυμα, την ειδική τουριστική υποδομή, καθώς και την τουριστική επιπλωμένη κατοικία που αποτελεί κάθε φορά αντικείμενο μακροχρόνιας μίσθωσης ή πώλησης. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται πληρέστερα η δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης της επένδυσης  και φυσικά, βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος.
Με άλλη ρύθμιση, εναρμονίζεται το νομικό καθεστώς της μετατροπής υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων, των οποίων ο υλοποιημένος συντελεστής δόμησης υπερβαίνει το 0,20, με τα πρόσφατα νομοθετήματα περί τακτοποίησης  αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων. Συγκεκριμένα, ο ν. 4002/2011, ο οποίος δημοσιεύθηκε πριν την ψήφιση των νόμων ν. 4014/2011 και 4178/2013, προέβλεπε υποχρέωση κατεδάφισης των τμημάτων των υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων, που αντιστοιχούσαν σε υπέρβαση του συντελεστή δόμησης άνω του 0,20, κατά την διαδικασία μετατροπής τους σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται ότι τα τμήματα αυτά δεν κατεδαφίζονται, εφόσον έχουν υπαχθεί στις ειδικές ρυθμίσεις των νόμων 4014/2011 ή 4178/2013, πλην όμως το ποσοστό της υλοποιημένης δόμησης που αντιστοιχεί σε υλοποιημένο συντελεστή δόμησης άνω του 0,20 δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μακροχρόνιας μίσθωσης ή πώλησης.

Τέλος, με σχετική τροποποίηση του Ν. 4179/2013, σχετικά με την μετατροπή υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων σε ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condos) καταργείται ο χρονικός περιορισμός που όριζε ότι θα πρέπει, όσα από αυτά έχουν παύσει τη λειτουργίας τους, να διέθεταν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας την τελευταία πενταετία.  

1 σχόλιο:

  1. Χμμμ, προβληματίζει η δυνατότητα πώλησης των κατοικιών από το στάδιο των αδειών δόμησης χωρίς εξασφάλιση ή υποχρέωση για την υλοποίηση και του ξενοδοχειακού σκέλους του σύνθετου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή