Πληρότητες σε ελεύθερη πτώση, υποχώρηση κρατήσεων, κλειστά ξενοδοχεία. Και έκδηλη αγωνία των ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρηματιών που κάνουν ανησυχητικές προβλέψεις για την τουριστική περίοδο.
Για την Κύπρο, ο λόγος… Όπως διαβάζουμε στα κυπριακά μέσα, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, χθες, οι πληρότητες των ξενοδοχείων αγγίζουν μόλις το 40%, ενώ το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αφού σε όλες τις επαρχίες πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους κατά τους χειμερινούς μήνες.
Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, για τους επόμενους μήνες, κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση των πληροτήτων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει την ανάγκη για εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διάσωσης του κυπριακού τουρισμού ενώ εισηγήθηκε και τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης του τουρισμού.
«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα τελευταία επτά χρόνια απώλεσε η Κύπρος ετησίως, όσον αφορά τα τουριστικά της έσοδα, 700 εκατομμύρια ευρώ και μισό εκατομμύριο τουρίστες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για την «πρωτοφανή κατάσταση στην τουριστική βιομηχανία», τόσο από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) όσο και από το Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), αλλά και από το Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, όλες οι επαρχίες αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση στις αφίξεις τουριστών, αλλά και στα έσοδα από τον τουρισμό, με αποτέλεσμα η φετινή χειμερινή περίοδος να έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη των τελευταίων 30 ετών.Οι τουριστικοί φορείς υπογράμμισαν στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, πως πέρσι καταγράφηκε μείωση στις αφίξεις κατά 11%, ενώ στα έσοδα από τον τουρισμό μείωση πέραν του 16%. Φέτος, εκτιμούν ότι θα υπάρξει επιπρόσθετη μείωση πέραν του 10%, και θεωρούν, σε περίπτωση που υπάρξει, πως θα είναι καταστροφική.
Το 2009 τα έσοδα από τον τουρισμό περιορίστηκαν στα 1.493,2 εκ ευρώ, ενώ οι αφίξεις τουριστών έφθασαν στα 2.141.193.
Προς ανατροπή της αρνητικής αυτής κατάστασης οι ξενοδόχοι εισηγούνται: α) Μείωση των υπερτιμημένων τελών που, όπως υποστηρίζουν, καταβάλλουν τα ξενοδοχεία για ηλεκτρικό ρεύμα, αποχετευτικό και νερό.
β) Μείωση των δημοτικών φόρων και τελών, ενώ παράλληλα ζητούν κίνητρα απόσυρσης ή αναβάθμισης των γερασμένων κλινών.
Σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση, θα παραχωρηθούν χαμηλότοκα δάνεια με κυβερνητικές εγγυήσεις για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι το μέτρο ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, καθότι οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου