Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Τέσσερις (και μισή) «κεφαλές», τρία νομοσχέδια, δύο παρεμβάσεις και ο τουρισμός στη μέση…


Ακόμα και ο πλέον καλόπιστος και φιλικά διακείμενος παρατηρητής δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, δεν έχει ανταποκριθεί στις αγωνίες της τουριστικής αγοράς.
Από άποψη βασικών πολιτικών παρεμβάσεων, εννοείται και θεσμικού ή άλλου έργου.
Ο απολογισμός των πρώτων τεσσάρων μηνών διακυβέρνησης, κρίνεται ως «πτωχός» και το επιχείρημα ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα σε επίπεδο σχεδιασμών και στρατηγικής και προετοιμασίας πολλών και διαφόρων, δεν μπορεί να σταθεί σε σταθερό έδαφος.
Πως άλλωστε, όταν όλο αυτό το διάστημα, η δραστηριότητα του μεν υπουργού, περιορίστηκε σε κάποιες εμφανίσεις περισσότερο ενημερωτικού ή επικοινωνιακού χαρακτήρα, μία επίσκεψη στη Ρόδο, κάποιες συμμετοχές σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και εντολές για διαχειριστικούς και οικονομικούς ελέγχους σε φορείς εποπτείας του;
Η δε υφυπουργός, αφενός μεν εγκλωβισμένη μεταξύ ενός ελαφρώς χαώδους διοικητικού συστήματος που παρέλαβε στο υπουργείο, ο κύριος μηχανισμός του οποίου συστήνεται μόλις τώρα (με τη Γενική Γραμματεία) και ενός ΕΟΤ υπό το μικροσκόπιο του Ελέγχου και με μύρια άλλα προβλήματα, αφετέρου δε, με μάλλον ασαφή όρια ως προς τον ορίζοντα της πολιτικής της «επικράτειας. Τουλάχιστον, «έπιασε» ευθύς εξ αρχής το τι σημαίνει για το διεθνές σύστημα, περιφερειακό και τοπικό, η παρουσία πολιτικού προσώπου στο εξωτερικό και τρέχει σε όσες εκθέσεις μπορεί.
Ο «γενικός γραμματέας» θα γίνει επισήμως και τυπικώς τέτοιος μόλις δημοσιευθεί στο ΦΕΚ το Π.Δ. για τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού του υπουργείου, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΤ, ετοιμάζεται να προχωρήσει διάφορα πράγματα και διαδικασίες (σε ποίου εκ των δύο προϊσταμένων του τα κελεύσματα θα δώσει προτεραιότητα και μεγαλύτερη σημασία απομένει να το διαπιστώσουμε) αλλά μόλις ολοκληρωθεί ο Έλεγχος διότι μέχρι τότε, έχουμε «πάγωμα» πληρωμών στον ΕΟΤ.
Παράλληλα, περιμένει να ορισθεί ο γενικός γραμματέας, όχι, όμως, γ.γ. του Οργανισμού, όπως επιθυμεί μέρος της πολιτικής ηγεσίας, αλλά του… διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού (αυτό και αν είναι… καινοτομία).
Παρόλα αυτά, μέσα σε αυτό το ελαφρώς άστατο σκηνικό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται τρία νομοσχέδια:
o Ένα για τον Ιαματικό Τουρισμό που θα διορθώνει τις αγκυλώσεις, τις αστοχίες και τα γραφειοκρατικά αδιέξοδα των προηγούμενων Νόμων.
o Ένα για τον αποκαλούμενο Τουρισμό Υπαίθρου, όπως θα ονομασθεί όλο το πλέγμα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, των δραστηριοτήτων υπαίθρου και του Αγροτουρισμού (όπου υπάρχουν κάποια θέματα…)
o Και ένα για το νέο πλαίσιο περί καταδυτικού τουρισμού και γενικά για το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει αυτή τη δημοφιλή και πολλά υποσχόμενη για τη χώρα μας μορφή τουρισμού.
Πέραν αυτών, προετοιμάζονται ή ας πούμε καλύτερα δρομολογούνται δύο παρεμβάσεις επί θεμάτων μείζονος σημασίας για τον τουρισμό, πλην όμως, συναρμοδιότητας.
Για αυτά υπάρχουν διάφορες πληροφορίες, ως ένα βαθμό αντικρουόμενες, επομένως θα επανέλθουμε εντός των επομένων ημερών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου