Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε την έναρξη εμφάνισης δημοσιευμάτων που θεματικά «ομαδοποιούν» τις χώρες-προορισμούς του ευρωπαϊκού Νότου σε συνάφεια με την οικονομική τους κατάσταση.
Δεν ήταν τυχαίο φυσικά εκείνο το P.I.G.S. (όπου «I» εννοούσαν την Ιρλανδία, αλλά εν προκειμένω ταιριάζει με το «I» της Ιταλίας) ούτε είναι απλώς αθώα δημοσιογραφική «τάση» αυτής της κοινής «κατάταξης» και αντιμετώπισης… Τέλος πάντων, ιδού ένα χαρακτηριστικό αλλά αρκετά καλογραμμένο παράδειγμα από το Associated Press:
«Με την ελπίδα ότι το 2010 θα είναι ευνοϊκότερο για τον τουριστικό τομέα η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα προετοιμάζονται για την έναρξη της φετινής περιόδου, ενόψει και των διακοπών του Πάσχα. Δεδομένου ότι οι οικονομίες των χωρών της Μεσογείου εξαρτώνται ουσιαστικά από τον τουρισμό, οι κυβερνήσεις τους φιλοδοξούν, ότι ενδεχόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης θα δώσει σημαντική “ανάσα” και στα δημοσιονομικά τους, που εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας, δέχονται πιέσεις. Οι Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία συγκαταλέγονται στους 20 κορυφαίους προορισμούς για διακοπές στον κόσμο, καθώς συνολικά προσελκύουν περίπου 130 εκατ. τουρίστες ετησίως, νούμερο σχεδόν ίσο με τον πληθυσμό τους. Είναι, όμως, και οι χώρες που προβληματίζουν τους ευρωπαίους εταίρους τους και τις αγορές με τα υψηλά ελλείμματά τους. Τα σκληρά μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα χρέη πλήττουν τα νοικοκυριά και κάνουν μονόδρομο την ενίσχυση της ανάπτυξης, ως μοναδική διέξοδο από τον “φαύλο κύκλο” του ελλείμματος. Η Ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 0,8% επιπλέον φέτος, μετά από συρρίκνωση 2% το 2009.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ισπανία εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθούν κατά 0,3% το 2010 μετά από επιβράδυνση 3,6% το 2009.
Αντιθέτως η οικονομία της Πορτογαλίας προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 0,7% φέτος, μετά, όμως, από συρρίκνωση 2,7% το 2009.
Για τα κράτη της Μεσογείου, ανάπτυξη, σημαίνει τουρισμός. Η Ευρώπη είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για διακοπές, γεγονός που αναδεικνύει την τουριστική βιομηχανία σε έναν από τους τρεις πιο σημαντικούς κλάδους υπηρεσιών της γηραιάς ηπείρου, καθώς συμβάλει με ποσοστό 11% στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και απασχολεί περίπου 24 εκατ. εργαζόμενους. Ενώ, όμως ευρύτερα στην Ευρώπη οι ενδείξεις για επιστροφή στην ανάκαμψη πληθαίνουν, οι οικονομίες στο νότο θα εξακολουθήσουν να υφίστανται τις επιπτώσεις της κρίσης.
Ειδικότερα χώρες, όπως η Ελλάδα, για τις οποίες ο τουρισμός αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο και προσπάθεια. Η Ευρώπη μαζί με την περιοχή της Μέσης Ανατολής δέχθηκαν, ούτως ή άλλως, το μεγαλύτερο πλήγμα στον τουρισμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή το 2009. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού οι αφίξεις στις βασικές χώρες της Μεσογείου υποχώρησαν κατά 5%, πέρσι. Για την Ευρώπη προβλέπει οριακή άνοδο, φέτος, της τάξης μόλις του 1% σε επίπεδο αφίξεων. Επιπλέον, στοιχεία του βρετανικού συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων, δείχνουν ότι ο αριθμός των βρετανών τουριστών που ταξίδεψαν στην Ευρώπη για το 12μηνο έως τον Ιανουάριο υποχώρησε κατά 16%. Πιο συγκεκριμένα οι Βρετανοί που ταξίδεψαν στην Πορτογαλία, όπου ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 10% της οικονομίας, υποχώρησε περισσότερο από 21% το 2009. Ανάλογη εικόνα και στην Ισπανία, όπου ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 11% του εγχώριου ΑΕΠ απασχολώντας το 8% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε κατά 9%, εξαιτίας της κρίσης, ενώ τα έσοδα υποχώρησαν κατά 6,8% στα 48 δισ. ευρώ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου