Εκεί που πάει κάπως να ισορροπήσει η κατάσταση με τη γενικότερη αντιμετώπιση του τομέα του τουρισμού από την κυβέρνηση και ύστερα, φυσικά, από μάχες ολόκληρες παρασκηνιακά για αυτό, κάποιοι...
...καρεκλοκένταυροι «συμβουλάτορες» συλλαμβάνουν και εισηγούνται μία τροπολογία που δυναμιτίζει το «σύμπαν»!
Καθολική και έντονη αντίδραση σύσσωμου του τουριστικού κόσμου προκάλεσε η προτεινόμενη διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο για επιβολή παρακράτησης φόρου 8% στα τιμολόγια άνω των 300 € που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ κ.α. αντέδρασαν αμέσως, έντονα και με απολύτως τεκμηριωμένες θέσεις σε αυτή τη νέα… έμπνευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ο μεν ΣΕΤΕ, εκφράζοντας και την ΠΟΞ την χαρακτήρισε «καίριο πλήγμα στην όποια ανάπτυξη και ασφυξία (και) στις τουριστικές επιχειρήσεις» και τόνισε ότι «σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και η οικονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη, οι επιχειρήσεις καλούνται να «παρέχουν» ατόκως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, ένα σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών τους στο Κράτος, αντί να το χρησιμοποιήσουν για επενδύσεις, αφού βεβαίως πρώτα έχουν εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους».
Σε ότι αφορά ιδιαίτερα στις τουριστικές επιχειρήσεις, αυτές θα πληγούν ιδιαίτερα, ενώ παράλληλα ο ελληνικός τουρισμός θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητά του. Από τη στιγμή που για κάθε συναλλαγή μεταξύ ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων θα πρέπει να αποδίδεται το 8%, ενώ, αντίθετα, αυτό δε θα συμβαίνει με απευθείας συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού, είναι βέβαιο ότι πολλές τουριστικές επιχειρήσεις (και ιδιαίτερα ταξιδιωτικά γραφεία) να τεθούν στο περιθώριο της αγοράς με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Δηλαδή, τα ελληνικά ξενοδοχεία θα σταματήσουν να συνεργάζονται με ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία ώστε να αποφύγουν την απόδοση του 8%, με αποτέλεσμα αυτά να οδηγηθούν σε κλείσιμο και το προσωπικό τους στην ανεργία.
Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε και ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης σε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ ζητά την απόσυρση της διάταξης, επισημαίνοντας ότι εν τω μέσω μιας εξαιρετικά προβληματικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η επιχειρούμενη ρύθμιση θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου