Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Έρχεται η… “πράσινη” τακτοποίηση των ημιυπαίθριων

Μετά την επιβολή των... "πράσινων" τελών στα αυτοκίνητα και το mea culpa του πρωθυπουργού έρχεται η «πράσινη τακτοποίηση» για τους ημιυπαίθριους…

Όπως μας πληροφορεί ο συνεργάτης μας Μιχάλης Μυγιάκης (ή "michel", όπως είναι γνωστός σε κύκλους bloger), η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει νέο "χαράτσι" για όσους έχουν καλύψει τους ημιυπαίθριους χώρους, με τη διαφορά σε σχέση με τον προκάτοχό της, Γιώργο Σουφλιά, ότι οι εισπράξεις δεν θα διατεθούν για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, αλλά για την περιβαλλοντική αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών.
Ουσιαστικώς πρόκειται για μια νέα τακτοποίηση στα «πρότυπα Σουφλιά», με διαφορετικό όμως …πρόσχημα.
Ήδη, ομάδα εργασίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει το θέμα και εντός των επομένων δύο μηνών αναμένεται να καταθέσει το πόρισμά της, το οποίο θα δημοσιοποιήσει η Τίνα Μπιρμπίλη. Στόχος της νέας ρύθμισης θα είναι η αποφυγή των εμποδίων που έχει θέσει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία, οι πόλεις έχουν χτιστεί υπερβολικά, με αποτέλεσμα να έχει ανατραπεί το ισοζύγιο του πρασίνου με το δομημένο περιβάλλον.
Έτσι, η Τίνα Μπιρμπίλη, θα επιχειρήσει να «παρακάμψει» το Σ.τ.Ε. με ένα τέχνασμα που και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα ικανοποιεί, αλλά και θα βάζει το χέρι στην τσέπη όσων έχουν κλείσει τους ημιυπαίθριους: Θα κρατήσει δηλαδή την εισφορά 10% επί της αξίας του κλεισμένου ημιυπαίθριου της τακτοποίησης Σουφλιά, αλλά τα έσοδα θα πηγαίνουν στο λεγόμενο «πράσινο ταμείο», δηλαδή το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) για την προώθηση των πράσινων δράσεων και κατ’ επέκταση του πρασίνου στις πόλεις και όχι για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Καθίσταται σαφές, ότι αυτό που ουσιαστικώς αλλάζει είναι η ονομασία. Δεν θα πρόκειται για τακτοποίηση που θεωρείται «αιρετική», αλλά για «πράσινη εισφορά» για την κάλυψη του …ελλείμματος του ισοζυγίου πρασίνου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισφορά 10% θα επιβάλλεται με βάση την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου με το σύστημα αντικειμενικών αξιών.
Η σχετική παρέμβαση και ρύθμιση που ετοιμάζεται, εκτιμάται ότυι θα συνδυασθεί και με το γενικότερο θέμα των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων των ξενοδοχείων, πέραν του ορίζοντα της λειτουργικής τακτοποίησης (για την εφαρμογή της οποίας θα σας έχουμε νεότερα από εβδομάδα). Ηδη, η κα Μπιρμπίλη φέρεται να έχει συμφωνήσει στην εξέταση γενναίων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων, η "απόσυρση" ξενοδοχείων και η υλοποίηση συγκεκριμένου προγράμματος "αποκατάστασης της πολεοδομικής νομιμότητας"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου