Σε όλο αυτό το αρνητικό για την Ελλάδα κλίμα, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση ο τομέας του τουρισμού. Οπου τα (γερμανικά) συμφέροντα είναι, ακόμα, μεγάλα και οι έλληνες τουριστικοί επιχειρηματίες φαντάζουν τώρα εύκολα "θύματα". Εξ ού και το "καλοσώρισμα" του FVW στην κα Γκερέκου για την άλλη εβδομάδα...
Του angel
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί για τη χώρα μας αλλά και των προθέσεων των μεγάλων τουριστικών συμφερόντων στη Γερμανία αυτή την περίοδο απέναντι στην Ελλάδα και τις τουριστικές επιχειρήσεις της, είναι η εκτεταμένη αναφορά του FVW, του μεγαλύτερου γερμανικού επαγγελματικού τουριστικού εντύπου στην υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή τη στην έκθεση ITB στο Βερολίνο.
Σχεδόν δύο δεκαετίες είμαστε στον Τουρισμό, δεν θυμόμαστε άλλη φορά να «υποδέχεται» γερμανικό τουριστικό έντυπο Έλληνα υπουργό ή υφυπουργό τουρισμού ΠΡΙΝ την ITB. Δεν υπήρξε ποτέ, βεβαίως και ανάλογο, ούτε καν παρόμοιο κλίμα στις πολιτικές, οικονομικές ακόμα και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Επομένως, είναι σαφές ότι, από κάθε άποψη, η επικείμενη παρουσία της υφυπουργού και της ελληνικής αποστολής στη φετινή ITB την επόμενη εβδομάδα προδιαγράφεται ως μια από τις δυσκολότερες, αν όχι η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών για τον ελληνικό τουρισμό. Ακόμα και αφού έχει προηγηθεί η συνάντηση Γ. Παπανδρέου- Α. Μέρκελ, η οποία κινήθηκε σε γενικά θετικό κλίμα και από την οποία, κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει ειδική ενημέρωση προς την κα Γκερέκου από το επιτελείο του Μάξιμου.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος προτίμησε να ταξιδέψει με τον πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον εκείνες τις ημέρες, όπου οπωσδήποτε τα πράγματα είναι σαφώς φιλικότερα και τα photo opportunities περισσότερα και καλύτερα...
Όσον αφορά το τι σχεδιάζει να κάνει, να πει και γενικά πως να κινηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα η κα Γκερέκου, δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες, πέραν του ότι θα ξεκινήσει η «ανανεωμένη» διαφημιστική εκστρατεία για το υπόλοιπο της περιόδου. Και αυτό, το ότι δεν ακούγονται και πολλά για την προετοιμασία της παρουσία μας στο Βερολίνο, ίσως να είναι και λίγο ανησυχητικό...
Στο δια ταύτα, το σχόλιο-επισήμανση του FVW, έχει ως έξης:
«kalos irthate κυρία Υπουργέ.
Στα πλαίσια του Διεθνoύς Χρηματιστηρίου Τουρισμού - ΙΤΒ, οι υπουργοί τουρισμού παρουσιάζουν με ευχαρίστηση μεγάλα σχέδια για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης.
Η κα Άντζελα Γκερέκου θα πρέπει να επικεντρωθεί σε άλλα προβλήματα. Λόγω των ειδικών καταστάσεων στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους της επικεφαλής του ελληνικού τουρισμού. Μετά από τις υπερβολικές τριβές τόσο από γερμανικής, όσο και από ελληνικής πλευράς, θα πρέπει η κα Γκερέκου στο Βερολίνο να φροντίσει για συνοχή ανάμεσα στους τουριστικούς παράγοντες».
Πέραν του απροσδιόριστα ειρωνικού και σαφέστατα προειδοποιητικού ύφους, τι ακριβώς εννοούν οι φίλτατοι συντάκτες με το «συνοχή» απομένει να το διαπιστώσουμε στην πορεία.
Το αν θα εκφρασθεί, δηλαδή, με αιτήματα για δελεαστικά κίνητρα στους γερμανικούς tour operators, για πιέσεις στους ξενοδόχους να δώσουν ακόμα πιο χαμηλές τιμές, για άλλου είδους παραχωρήσεις και υποχωρήσεις (π.χ. αερομεταφορές κ.λπ.).
Ας πιούμε ούζα όλοι μαζί!
Σε ξεχωριστό άρθρο σχετικά με τις κρατήσεις των Γερμανών Τ.Ο. για τους δέκα πρώτους περιορισμούς για το 2010, η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική πτώση (-5%). Συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Ελλάδα:
Κατάσταση: δημόσιο χρέος, απειλούμενες απεργίες και αναγγελία για μποϋκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα.
Προσδοκίες: η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τους Γερμανούς τουρίστες και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Συμπέρασμα: Ας πιούμε πρώτα ένα ούζο και εδώ όλοι μαζί».
Τώρα, αυτό το τελευταίο περί «ούζων» και «όλοι μαζί», παραπέμπει αλλού ή απλώς έχουμε εμείς τη «μύγα» αυτό το διάστημα;
Ε και για αυτό το «kalos irthate», σας τα λέγαμε από χθες (εδώ)...
Μπορεί να λένε για σημαντική μείωση 5%, αλλά στο ίδιο δημοσίευμα, οι Βαλεαρίδες (Ισπανία) έχουν 11%, τα Κανάρια 5%, η Ιταλία 14%, η Τυνησία 25% και η Βουλγαρία 14%. Βέβαια, όπως μαθαίνω, αυτή τη στιγμή, εμείς είμαστε πάνω από 10% μείωση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό... κουράγιο, λοιπόν.