Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

"Επανεκκίνηση" κρατήσεων και βελτίωση κλίματος προσδοκά η Ελλάδα

Σε ανάκαμψη του ρυθμού κρατήσεων για τους ελληνικούς προορισμούς και αυξητική τάση που πιθανόν να φέρει τα επίπεδα της ζήτησης στα περυσινά επίπεδα προσδοκά το αμέσως επόμενο διάστημα ο ελληνικός τουρισμός...


Οι τελευταίες πληροφορίες από το Βερολίνο –υπάρχει και η σημερινή απεργία και πρέπει να τη σεβαστούμε- αναφέρουν ότι οι κρατήσεις προς την Ελλάδα από τους περισσότερους τουριστικούς οργανισμούς εμφανίζουν μεν θετική δυναμική, ωστόσο, τις τελευταίες δέκα μέρες, εμφάνισαν μια «ανάσχεση» που αποδίδεται κατά πάσα βεβαιότητα στο αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα, κυρίως με τα δημοσιεύματα του  Focus και της Bild.
«Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, αλλά προς τα τέλη του είδαμε τις κρατήσεις να «φρενάρουν», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στο Tourism Lobby» τουριστικοί παράγοντες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της ξενοδοχειακής αγοράς, αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις προς την Ελλάδα παρουσιάζουν μια μείωση της τάξης του 10%, αλλά με τάση περιορισμού αυτής της αρνητικής ψαλίδας, το εύρος της οποίας θα εξαρτηθεί και από τη γενικότερη βελτίωση ή μη της εικόνας για τη χώρα μας. Οι περισσότερες προβλέψεις πάντως, κάνουν λόγο για ελάχιστη τελική επιρροή του κλίματος στις κρατήσεις και στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα, ενώ, για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό, ακούγονται και εκτιμήσεις για οριακή αύξηση των αφίξεων φέτος, σε σύγκριση με πέρυσι.
Θετικά επιδρά στη γενικότερη κατάσταση η μέχρι στιγμής ικανοποιητική συμμετοχή της χώρας μας στην έκθεση ITB και η πολύ εποικοδομητική παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν προβλέπεται ανάλογη πορεία των εσόδων, καθώς οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις τιμών και προσφορά γενναίων εκπτώσεων.
Σε ανάλογη ή και σε χειρότερη θέση βρίσκονται και οι περισσότεροι ανταγωνιστές μας εντός της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ πολύ αρνητικά εξελίσσονται οι κρατήσεις και για άλλους προορισμούς όπως η Τυνησία και η Βουλγαρία.
Ειδικά για τη χώρα μας, πάντως, υπάρχουν και κάποια θετικά μηνύματα που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη των κρατήσεων από άλλες σημαντικές αγορές, Ειδικότερα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι εξελίσσεται πολύ καλύτερα η ζήτηση στη βρετανική αγορά, ενώ σε διψήφιο ποσοστό που σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά το 20% λέγεται ότι κινούνται οι κρατήσεις από τις αγορές της ανατολικής Ευρώπης και ιδίως εκείνες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας.
Θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία την Παρασκευή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου