Τις ταξιδιωτικές συνήθειες, τους φίλους και την οικογενειακή κατάσταση 47.000 ανύποπτων ανθρώπων που αγόρασαν εισιτήρια προκειμένου να ταξιδέψουν από και προς τη Μ. Βρετανία, ερεύνησε μυστικά…
...η βρετανική αστυνομία πέρσι! Η αποκάλυψη της εισβολής στην ιδιωτική ζωή των ταξιδιωτών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πωλητών.
Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, τα ονόματα των 47.000 επιβατών επιλέχθηκαν από τη βάση δεδομένων της λίστας ανίχνευσης τρομοκρατών, την οποία εισήγαγαν οι Εργατικοί. Πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης εκατομμυρίων Βρετανών τουριστών και άλλων ταξιδιωτών, στο οποίο ελέγχονται τα περιουσιακά στοιχεία, το αστυνομικό μητρώο και οι συνεργάτες πριν λάβουν την άδεια για να ταξιδέψουν αεροπορικώς.
Το, αξίας 1,2 δισ. λιρών, σύστημα, πάντως, δε φαίνεται να έχει οδηγήσει στη σύλληψη κάποιου τρομοκράτη και ως εκ τούτου η αστυνομία το χρησιμοποιεί για τον εντοπισμό εγκληματιών και χούλιγκανς.
Η βάση πληροφοριών, στην οποία έχουν πρόσβαση υπηρεσίες ασφαλείας σε όλο τον κόσμο, επιλέγει τους “στόχους” με κριτήρια όπως η αγορά εισιτηρίου χωρίς επιστροφή, η προτίμηση σε θέση κοντά στο φτερό του αεροσκάφους, η συνοδεία ξένου συζύγου, το ιστορικό με ταξίδια σε χώρες “ύποπτες”, όπως η Μέση Ανατολή, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν ή το Ιράν.
Όλα τα στοιχεία που οι «στοχευόμενοι» επιβάτες δίνουν στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα, email, λεπτομέρειες διαβατηρίου, ονόματα μελών της οικογένειας τους, μοιράζονται σε άγνωστο αριθμό υπηρεσιών ασφαλείας για ανάλυση και αποθηκεύονται για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου