Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

"Γέρνει" υπέρ Τουρκίας το ταξιδιωτικό ισοζύγιο


Να διερευνήσει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, τρόπους διευκόλυνσης των ταξιδιών των τούρκων προς την Ελλάδα, ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών   απόψε ο Ανδρέας Ανδρεάδης.



Ο πρόεδρος της ΠΟΞ και α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, μιλώντας στο ελληνο-τουρκικό επιχειρηματικό forum υπογράμμισε ότι αυτό είναι αναγκαίο «διότι είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά τους και  μεγάλο όφελος από την δική μας».
Το τουριστικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών είναι σαφώς θετικό για την Τουρκία. Οι Έλληνες ταξιδιώτες το 2009 πραγματοποίησαν 616.489 ταξίδια στην Τουρκία. Δαπάνησαν συνολικά 69,7 εκατ. €, 312,4€ κατά μέσο όρο ανά ταξίδι.
Οι Τούρκοι ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2009 ανήλθαν σε 200.000 περίπου, από τους οποίους το 77% αφίχθηκαν οδικώς, το 13% αεροπορικώς και περίπου 10% θαλασσίως.
«Στοιχεία για τις δαπάνες δεν έχουμε, αλλά γνωρίζουμε εμπειρικά ότι είναι καλοί πελάτες, άρα έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε περισσότερους Τούρκους επισκέπτες» είπε χαρακτηριστικά. 
Γιατί όμως υπάρχει αυτή η διαφορά; Η απάντηση είναι προφανής: οι Έλληνες ταξιδεύουμε στην Τουρκία χωρίς να χρειαζόμαστε visa. Ενώ για τους Τούρκους τουρίστες απαιτείται visa.
Ένας τρόπος που προτείνουν οι επιχειρηματίες είναι να δίνονται 24ωρες ή 48ωρες βίζες. Αυτό ήταν και το θέμα ερώτησης που έγινε και στη συνέντευξη τύπου των δύο πρωθυπουργών και δόθηκε και αφορμή για ένα αστείο. Επί της ουσίας, πάντως, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για ικανοποιητική διευθέτηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου