Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

"Χάνεται η μπάλα" με την τουριστική κατοικία, ξεκινήστε διαβούλευση!

Δυσκολεύονται, μαθαίνουμε, εκεί στα ενδότερα και... τεχνοκρατικά του ΥΠΠΟΤ με το ζήτημα της τουριστικής κατοικίας, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων και του σχεδίου νόμου που επεξεργάζονται και τις οποίες...

σας είχαμε αποκαλύψει, εδώ . Και δυσκολεύονται διότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ενεπλάκησαν σε μια διαδικασία ανεπίσημης ανταλλαγής και αποδοχής απόψεων και προτάσεων από διάφορες πλευρές, με αποτέλεσμα να έχει καθίσταται ελαφρώς δυσχερής η σύνθεση των διαφορετικών προσεγγίσεων σε συγκεκριμένο πλέγμα επιλογών.
Πέραν των βασικών κατευθύνσεων, τις οποίες καταγράφαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, τώρα έχει προκύψει και θέμα με τους συντελεστές δόμησης για τις επενδύσεις αυτού του χαρακτήρα.
Μια σχετική πρόταση από την πλευρά του ΥΠΠΟΤ, που συνδυάζει χαμηλότερο συντελεστή δόμησης αλλά και μικρότερη έκταση ακινήτου έχει προκαλέσει ποικίλες διεργασίες και ζυμώσεις μεταξύ τριών κύριων, τρόπον τινά, «ομάδων συμφερόντων».
Οι ξενοδοχειακοί επιχειρηματίες που φυσικό και λογικό είναι να επιδιώκουν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ακινήτων τους και νέες επενδύσεις αλλά χωρίς να «ανοίξει» και η αγορά σε «νέους παίκτες», καθώς η τουριστική κατοικία θα συναρτάται με νέες ξενοδοχειακές υποδομές.
Οι «νέοι παίκτες», ακριβώς, οι οποίοι έχουν και ακίνητα και κεφάλαια τα οποία θέλουν καιρό τώρα να ενεργοποιήσουν στην συγκεκριμένη αγορά και επιδιώκουν υψηλές αποδόσεις, ως προς το κομμάτι της προς πώληση τουριστικής κατοικίας.
Και το ευρύτερο κύκλωμα του real estate και εργολάβο-κατασκευαστο-μεσιτών, οι οποίοι, όμως, πιέζουν για ρυθμίσεις που ξεφεύγουν εντελώς και από τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου επενδυτικού προϊόντος αλλά και από τις αρμοδιότητες του ΥΠΠΟΤ παραπέμποντας καθαρά στο ΥΠΕΚΑ και την κα Μπιρμπίλη.
Επειδή, λοιπόν, τείνει να «χαθεί η μπάλα» σε μια τόσο σημαντική και ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, μήπως πρέπει να κινηθούν λίγο πιο δυναμικά εκεί στην αρμόδια Γενική Γραμματεία;
Καταλήξτε σε ένα σχέδιο και βγάλτε το σε δημόσια διαβούλευση με ικανό βάθος χρόνου (δύο-τρεις μήνες)! Γιατί δεν το κάνετε;
Να ξεκινήσει ένας δημόσιος και πιο επίσημος διάλογος, όποιος θέλει και μπορεί να τοποθετηθεί δημοσίως και να τελειώνουμε!
Απλά πράγματα...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου