Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

"Κατάργηση" ΕΤΑ: "Μπαρούφες" και πραγματικότητα...

Γράφονται και ακούγονται, πάλι, διάφορα «παλαβά» και ανακριβή για την ΕΤΑ και την τουριστική περιουσία, μετά τις ανακοινώσεις Θ. Πάγκαλου. Και επειδή ορισμένοι από εμάς παρακολουθούμε αυτήν την εταιρία από τότε που…

…άρχισε να σχηματοποιείται στα «χαρτιά» της Βάσως Παπανδρέου το 1999, ίσως πρέπει να επισημάνουμε ορισμένα στοιχεία.
Πρώτον, η ΕΤΑ, ως εταιρία και διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου δεν έχει δικά της ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων εμφανίζονται στο χαρτοφυλάκιο της είναι ιδιοκτησία του ΕΟΤ. Η ΕΤΑ έχει τα δικαιώματα διαχείρισης και μάλιστα τα παρέλαβε ύστερα από απανωτές και σύνθετες νομικές ρυθμίσεις, οι περισσότερες την τριετία 2001-2003.
Δεύτερον, η εταιρία, ως διοικητική δομή και προσωπικό θα ενσωματωθεί στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας – με όποιες επιπτώσεις και διαδικασίες προβλέπονται για τους εργαζόμενους – και ως χαρτοφυλάκιο –δηλαδή τα δικαιώματα διαχείρισης των ακινήτων και της περιουσίας του ΕΟΤ - θα απορροφηθεί από το Ταμείο (ή όπως αλλιώς θα λέγεται) Δημόσιας Περιουσίας.
Εδώ υπάρχει ένα θέμα που μπορεί να δημιουργήσουν ορισμένες πλευρές, εντός και εκτός Ελλάδας, ως προς την κυριότητα του ΕΟΤ επί των ακινήτων, αλλά προς το παρόν, ας το αφήσουμε να υπάρχει ως «πρόθεση» κάποιων…
Τρίτον, η ΕΤΑ δεν είναι η «βαριά ζημιογόνος εταιρία του δημοσίου" για την οποία κάνουν λόγο διάφοροι σχολιαστές και μη. Η λογιστική της εικόνα είναι μάλλον πολύ διαφορετική και αυτό που οι μη γνωρίζοντες αποκαλούν «μεγάλη ζημία», προκύπτει εν μέρει και μπορεί να προκύψει εξ’ ολοκλήρου από εκείνη την «πονεμένη» και μάλλον «πολύκροτη» κατά την άποψή μας, ιστορία της τροποποιητικής σύμβασης με την «Αττικός Ήλιος» για το Λαγονήσι, που «φορτώνει» την εταιρία με 85,6 εκατ. Ευρώ.
Η υπόθεση αυτή – που ποιος την είχε αποκαλύψει, βεβαίως, αρχίζοντας από εδώ;- βρίσκεται εδώ και καιρό σε δικαστική διερεύνηση.
Αυτά προς το παρόν για την ΕΤΑ και καλό είναι, όσοι βγαίνουν δεξιά και αριστερά και παράγουν ή αναπαράγουν στοιχεία, εκτιμήσεις και σχόλια, να διαβάζουν και λίγο... "ιστορία".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου