Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ: Τα οκτώ ζητούμενα του Τουρισμού και οι τοποθετήσεις των πολιτικών



Από όλα είχε η κλειστή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, που κατά παράδοση, αφού η ανοικτή του απογεύματος είναι επικεντρωμένη στον πρωθυπουργό, δίνει βήμα στο υπουργείο Τουρισμού και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Προτάσεις, διαπιστώσεις, επισημάνσεις, σχέδια, ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και αρκετά παραλειπόμενα. Ξεκινώντας από μία «γεύση» του τι ζητεί...

...ο Σύνδεσμος και τι θα αναφέρει αναλυτικότερα σε λίγη ώρα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης, αρχίζουμε από τα οκτώ βασικά ζητούμενα του τομέα Τουρισμού:
1. Μείωση του ΦΠΑ της ακτοπλοίας στο 6,5%, μείωση του ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου στο 6,5%.
2. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%, και σε δεύτερη φάση κατά 10%.
3. Χορήγηση visa Schengen εντός 24 ωρών, με ποσοστό πολλαπλών θεωρήσεων τριετούς διάρκειας 50%. Οριστική επίλυση με τη χορήγηση ηλεκτρονικής βίζας.
4. Καθιέρωση εννιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας, από το 2014, 0,66 τοις χιλίοις σε όλα τα τουριστικά καταλύματα, αδιακρίτως νομικής μορφής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ιδιοχρησιμοποιούμενων, όσο και των ενοικιαζόμενων.
5. Μείωση της υπέρμετρης φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης και του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από την ουσιαστική απελευθέρωση της παραγωγής και της διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
6. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της εικόνας της Αθήνας. Περισσότερα για αυτό το βράδυ.
7. Οριστική επίλυση της νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λιμένων και των δημόσιων μαρινών της χώρας με ιδιωτικό μάνατζμεντ.
8. Τέλος, έναρξη της άμεσης χρηματοδότησης από το τραπεζικό μας σύστημα των τουριστικών επιχειρήσεων με ανταγωνιστικά επιτόκια.
Και πιάνουμε τους πολιτικούς, σταχυολογώντας τα πιο ενδιαφέροντα κατά την άποψή μας, από τη στιγμή που οι ομιλίες τους, αν ενδιαφέρεστε έχουν αναρτηθεί και στο site του ΣΕΤΕ:
Η Ο. Κεφαλογιάννη
Η υπουργός Τουρισμού, Ο. Κεφαλογιάννη τόνισε «δεν είναι καιρός για πανηγυρισμούς, αλλά για πιο εντατικούς ρυθμούς και για πιο τολμηρές κινήσεις».
Ανέφερε ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο ο τουρισμός τοποθετήθηκε στο επίκεντρο της οικονομίας, της πολίτικης, της κοινωνίας. Και  αυτό ήταν μια  πολύ καλή αρχή. «Οφείλουμε – πρόσθεσε- να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, να βελτιώσουμε την ποιότητα του παρεχόμενου προϊόντος και να εντατικοποιήσουμε την ανάδειξη και προβολή του ελληνικού τουρισμού». Γιατί -όπως είπε- ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που έχει τη δύναμη να κρατήσει «ζωντανή» την οικονομία μας. Και να δημιουργήσει  χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Κάνοντας ένα απολογισμό του έργου που έγινε στο υπουργείο Τουρισμού, εστίασε στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, λέγοντας ότι  στοχεύει να απαντήσει με τρόπο αποφασιστικό σε όλες τις ανάγκες του τουριστικού κλάδου. Ειδικότερα επισήμανε κωδικοποιημένα επτά κεντρικά σημεία που δίνουν το στίγμα του.
 1ον Εισαγωγή της έννοιας των οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων.
2ον  Προώθηση της λειτουργικής ενοποίησης καταλυμάτων.
3ον Θεσμοθέτηση συντονιστικών επιτροπών θεμάτων Τουρισμού και ελέγχου παραβατικότητας σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.
4ον Εισαγωγή νέων τουριστικών προϊόντων ξενώνες φιλοξενίας νέων.
5ον Αναβάθμιση διαδικασίας χωροθέτησης και αδειοδότησης τουριστικών λιμένων.
6ον Λειτουργική τακτοποίηση τουριστικών λιμένων και χιονοδρομικών κέντρων.
7ον Καθιέρωση του θεσμού των τουριστικών εντεταλμένων (Πρεσβείες – Προξενεία)
Τέλος, προανήγγειλε εντατικούς ελέγχους για την καταπολέμηση του φαινομένου της ανασφάλιστης εργασίας σε όλες τις μορφές των καταλυμάτων και των τουριστικών επιχειρήσεων. Αφού ζήτησε και τη συνδρομή των μελών του ΣΕΤΕ για την αποτροπή αυτού του φαινομένου, τόνισε ότι για πρώτη φορά ελέγχους θα διενεργήσει και η Οικονομική Αστυνομία.
Η Α. Γκερέκου
Η υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για τον Τουρισμό, Άντζελα Γκερέκου, σε πολύ καλές στιγμές τελευταία, τόσο ώς προς τον λόγο της και την πολιτική της θέση όσο και ως προς τη συνολική της παρουσία, είχε ως εύρημα της τοποθέτησής της το τρίπτυχο Συνέπεια, Συνέχεια και Συντονισμός.
Μεταξύ άλλων, λίγο πολύ αναμενόμενων – μείωση ΦΠΑ, ενίσχυση απασχόλησης, ειδικό Χωροταξικό κ.λπ. – εξέφρασε τον προβληματισμό της για την μεγάλη αισιοδοξία για την
κίνηση από την αγορά της Κίνας – προτάσσοντας κυρίως την έλλειψη απευθείας πτήσεων- αλλά έκανε μία ενδιαφέρουσα επισήμανση για το σχήμα ΥΠΟΤ-ΕΟΤ, αναφέροντας ότι από το 1914 έως σήμερα οι υπηρεσίες τουρισμού έχουν στεγαστεί σε διαφορετικό Υπουργείο και με διαφορετική νομική μορφή ούτε μια, ούτε δυο αλλά 24 φορές.
«Λέμε ναι σε ένα ισχυρό Υπουργείο με επιτελικό, εποπτικό και συντονιστικό ρόλο στην τουριστική πολιτική. Λέμε επίσης ναι σε έναν αποτελεσματικό ΕΟΤ που θα υλοποιεί αυτή την πολιτική» είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε, ότι «θα παρουσιάσουμε την δική μας πρόταση για την διοικητική αναδιάρθρωση του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, με έναν και μόνο στόχο: Οι δυο αυτοί φορείς να υπηρετήσουν χωρίς αλληλεπικαλύψεις τον ελληνικό τουρισμό».
Ο Μ. Κριτσωτάκης
Είπε πολλά και διάφορα ο υπεύθυνος Τομέα Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Μ. Κριτσωτάκης. Για να μην εκνευριστούμε πολύ, κρατάμε κυρίως τρία σημεία:
Η ίδρυση ενός Ειδικού Ταμείου Τουριστικής Ανάπτυξης ή Τράπεζας Ειδικού Σκοπού (π.χ. Τράπεζα Τουριστικής Ανάπτυξης, που θα έχει ως κύριους στόχους τη χρηματοδότηση και την παροχή εγγυήσεων για την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων
τουριστικής σημασίας, την ενίσχυση της απαραίτητης ρευστότητας και τη διασφάλιση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της τουριστικής επενδυτικής δραστηριότητας.
Η αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου στον τομέα των αερομεταφορών, με στόχο τη θωράκιση του δημόσιου συμφέροντος και εργαλεία την ενίσχυση περιφερειακών δικτύων και αερογραμμών, την επαναφορά των αεροδρομίων υπό δημόσιο έλεγχο ως στρατηγικής σημασίας δραστηριότητες. Έριξε και μία πρόταση, κομψώς και ευσχήμως, περί ίδρυσης ενός σύγχρονου Εθνικού Αερομεταφορέα, «ικανού να λειτουργεί αυτόνομα και ανταγωνιστικά στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον».
Έκανε λόγο για «οργιώδη αύξηση» του all inclusive και ζήτησε τον περιορισμό του, αλλά δεν μας είπε και πως ακριβώς.
Πάντως, την ώρα που ο κ. Κριστωτάκης ανέφερε ότι οτ πρόγραμμα για τον Τουρισμό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «στατικό» αλλά «δυναμικό» και υπό διαρκή διαμόρφωση», έγινε... διακοπή ρεύματος! Συνέχισε απτόητος, όμως και με τη συνδρομή των γεννητριών του ξενοδοχείου, τα είπε όλα.
Η Ε. Κουντουρά
Η υπεύθυνη του τομέα Τουρισμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ε. Κουντουρά, αν και όπως είπε είχε ειδοποιηθεί μόλις λίγες ώρες πριν τη Γενική Συνέλευση, έκανε μία μακροσκελή τοποθέτηση για πολλά θέματα. Ξεχωρίζουμε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο 5% σε οτιδήποτε αφορά το εγχώριο τουριστικό πακέτο και την κρουαζιέρα μαζί με διαμονή-σίτιση.
Αλλά και την αναφορά της σε «μία σύγχρονη και αποδοτική ως προς τον αναπτυξιακό της χαρακτήρα και προσανατολισμό ιδέα», που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «για σύναψη συμφωνιών με ξένους εταίρους για την κατασκευή σύγχρονων τουριστικών υποδομών, όπως resorts, συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών φιλοξενίας και μεγάλων ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων, αθλητικών συγκροτημάτων και θεματικών πάρκων κοντά ή δίπλα σε περιοχές οι οποίες συνδυάζουν ένα μεγάλο και σημαντικό αριθμό στοιχείων υποκίνησης του τουριστικού ενδιαφέροντος όπως είναι οι αρχαιότητες και τα ιστορικά μνημεία, μουσεία και μοναστήρια, τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κ.ο.κ., ούτως ώστε να δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για προσέλκυση μεγάλων ομάδων τουριστών και μεγάλων διεθνών γεγονότων, διοργανώσεων και εκδηλώσεων».
Αν θέλετε μία δική μας γενική και οριζόντια διαπίστωση, πάντως, παρατηρούμε μία σύγκλιση απόψεων και θέσεων των πολιτικών κομμάτων σε ζητήματα όπως η ανάγκη μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ, η πάταξη της παραοικονομίας και της αδήλωτης εργασίας, η σημασία του τουρισμου για την εθνική οικονομία, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η χωροταξική ευταξία κα.

1 σχόλιο: