Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Μήπως πρέπει να ανασκαφεί επειγόντως το ταφικό μνημείο στη Αμφίπολη;

- Και μία απίστευτη καταγγελία για άλλη υπόθεση στην Αθήνα...

Διεθνείς διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η ανακάλυψη του επιβλητικού, τεράστιου ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη Σερρών και προσελκύει την ποσοχή μεγάλων διεθνών media, εξέλιξη ευνόητη από τη στιγμή που, κατά τη συνήθη “διαδικασία”, άρχισε να συνδέεται με την πιθανότητα να βρίσκεται σε αυτό ο τάφος...




...του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή της συζύγου και του γιού του.
Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μοναδικό και εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα, αλλά το αν απαντά σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ζητούμενα όλων των εποχών, την ανεύρεση του τάφου του Μ. Αλεξάνδρου, αρχικώς και το που βρίσκεται η σορός του κατά προέκταση, είναι ακόμα μία απλή εικασία, βασισμένη σε πιθανότητες και όχι σε πραγματικά στοιχεία.
Η διάσταση που πήρε το θέμα, ώθησε το Υπουργείο Πολιτισμού σε διευκρινιστική ανακοίνωση με βασικό μήνυμα το ότι είναι παρακινδυνευμένη, ακόμα, η διασύνδεσή του με συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα.
Οι παλαιότεροι αμέσως θυμήθηκαν την περίπτωση Σουβαλτζή και τις ανασκαφές στην όαση Σίουα και την όλη κατάληξη που είχε εκείνη η ιστορία που είχε ταράξει την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Είμαστε βέβαιοι, ότι μετά την “ανακάλυψη” του θέματος από τα διεθνή media, θα βιώσουμε τις επόμενες μέρες μία αστραπιαία αναμετάδοση της είδησης για το εύρημα και άπειρες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στα social media και όχι μόνον.
Κατά την άποψή μας, μία επιλογή υπάρχει. Να προχωρήσει με διαδικασίες επείγοντος το ΥΠΟΤ τις ανασκαφικές εργασίες προκειμένου να βρεθούν περισσότερα στοιχεία και να μπορέσουν οι ειδικοί, σύντομα, να κάνουν τις πρώτες τους τεκμηριωμένες εκτιμήσεις για το ταφικό οικοδόμημα και για το με ποια πρόσωπα  μπορεί να συνδέεται.
Έχουμε και έναν άλλο αρχαιολογικό “γρίφο” αυτές τις μέρες, καθώς σε τηλεοπτική εκπομπή “μικρού” καναλιού ("Μυστικά Περάσματα"), αποκαλύφθηκε ότι ένας ιδιώτης που τυχαία ανακάλυψε έναν μεγάλο υπόγειο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, με μεγάλο αριθμό άθικτων αγαλμάτων, προσπαθεί από το... 1985 (!) μέχρι και σήμερα να πείσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες, να τον εξετάσουν!
Πέντε-έξι υπουργούς είχε ενημερώσει, αρχής γενομένης από τη Μ. Μερκούρη, του απάντησε για πρώτη φορά τυπικά ο Ζαχόπουλος (τι ιστορία και εκείνη...) και τελευταίος ο Π. Γερουλάνος (τον θυμάστε αυτόν;) με το αφοπλιστικό επιχείρημα των Υπηρεσιών ότι το σημείο που βρέθηκε η είσοδος σε αυτόν τον χώρο, έχει στο μεταξύ καλυφθεί από ένα κομμάτι ασφάλτου και επομένως δεν κατέστη δυνατή η αυτοψία!
Μάλιστα.


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου