Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ρωσία: (Ξανα)διαβάζοντας το μήνυμα του Β. Πούτιν

Έκδηλη ήταν η αμηχανία και έντονος παραμένει ο προβληματισμός σε πολλά επίπεδα, από το Μ. Μαξίμου μέχρι και την επιχειρηματική κοινότητα, από τις αιχμηρές δηλώσεις του Β. Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλύσεις και οι ερμηνείες...


...δίνουν και παίρνουν στα γραφεία και στα media, αλλά ανεξαρτήτως του γιατί έκανε αυτήν την ηχηρή διεθνούς εμβελείας επισήμανση για την “προβληματική, για επενδύσεις, Ελλάδα” ο Ρώσος ηγέτης και ποιον εννοούσε ή όχι, το μήνυμα αυτό της “ψυχρολουσίας” είναι σαφές και ξεκάθαρο.
Εμείς διακρίνουμε δύο πτυχές. Η μία έχει να κάνει με το μήνυμα που στέλνει στους Ρώσους επιχειρηματίες, καθώς η αναφορά για την Ελλάδα, έγινε με αφορμή την επενδεδυμένη με “απορία” διαπίστωσή του ότι τα ρωσικά κεφάλαια δεν επενδύουν όσο θα έπρεπε εντός της Ρωσίας.
Όπως έχουμε πει και άλλη φορά, ένα πολύ σημαντικό μέρος του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου, πριν κάνει επενδυτικές κινήσεις μεγάλης κλίμακας στο εξωτερικό, πάντα έχει την προσοχή του στραμμένη στο Κρεμλίνο και “αφουγκράζεται” τις προθέσεις και τις “γραμμές” του.
Τώρα, τους έδωσε ένα πολύ σημαντικό “στίγμα”, τουλάχιστον επισήμως, που δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να παρερμηνευθεί...
Με δεδομένο, επομένως, ότι οι μεγάλες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πραγματικά ελάχιστες και μετρημένες στα δάκτυλα ενός χεριού, απομένει να δούμε τις επιπτώσεις της αναφοράς Πούτιν και σε μικρότερης κλίμακας επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας, με τον τουρισμό μεταξύ των τομέων που συγκεντρώνουν τέτοιο ενδιαφέρον. 
Η άλλη πτυχή, έχει να κάνει με το μήνυμα που στέλνει απευθείας στη χώρα μας και δη στο πολιτικό μας σύστημα. Ως προς αυτό μπαίνουμε σε άλλα πεδία και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι το προκάλεσε αλλά και το τι δεν έκανε ή έκανε λάθος, κατά τη δική του εκτίμηση η Ελλάδα ή το τι περιμένει πλέον από την πλευρά μας.
Για τους γνωρίζοντες, τα μηνύματα ότι υφίσταται “ανοικτό” πολιτικό ζήτημα με τη Ρωσία, υπήρχαν εδώ και καιρό και μέχρι και εμείς είχαμε εντοπίσει και αναδείξει ορισμένα από αυτά .
Ως προς το ερώτημα του αν υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει η τοποθέτηση του Βλαδίμηρου την τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας, σε αυτό το πεδίο, εμείς τουλάχιστον, προς το παρόν δεν μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιον κίνδυνο.
Το αν θα αναστείλει ή θα καθυστερήσει ρωσικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού, είναι κάτι που θα το δούμε σύντομα.
Η δήλωση Πούτιν, πάντως, ίσως δίνει και μία απάντηση στην απορία πολλών, γιατί οι Ρώσοι δεν “σαρώνουν” την αγορά, αγοράζοντας εκτάσεις, ακίνητα και ξενοδοχεία όπως και το γιατί έτοιμα σχέδια και εκπονημένες μελέτες για τουριστικές επενδύσεις, παραμένουν καιρό τώρα στα “συρτάρια”.

Το “πράσινο φως” που αρκετοί, σε Ρωσία και Ελλάδα περίμεναν, όχι απλώς δεν άναψε, αλλά παρέμεινε έντονα κόκκινο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου